Srpska banka: Izgubili 140 miliona evra, tužba samo za 16,5 – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKE

Srpska banka: Izgubili 140 miliona evra, tužba samo za 16,5

Posle tri godine od akcije spašavanja Srpske banke koja je koštala poreske obveznike 140 miliona evra i skoro pet godina od malverzacija, Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako je prekjuče saopšteno, dalo naredbu da se pokrene istraga protiv osumnjičenih.

Iz nekog razloga tužilaštvu je potrebno mnogo više vremena za podizanje optužnica u slučaju pljačke Srpske banke, nego drugih srpskih banaka koje su propale od 2011. do 2013. godine.

Nakon predistražnog postupka istraga će biti pokrenuta protiv četiri nekada zaposlena u Srpskoj banci i, bar za sada, ni protiv koga iz firmi preko kojih su pare uz banke izvučene. Istraga se vodi zbog nezakonitog odobravanja kredita firmama “Koncern Farmakom MB”, “Distributivni centar Sigma”, “Basemi”, “Magma prom”, “Inmold” i “Lim-ing Linings”, svi iz Šapca u periodu od 1. marta do 9. aprila. Radi se o 13 kredita ukupne vrednosti 1,8 milijardi dinara, odnosno po tadašnjem kursu, oko 16,5 miliona evra, koji nisu bili propisno obezbeđeni, dok su istovremeno firme bile prezadužene.

Da podsetimo, gubici zbog nenaplativih kredita Srpske banke iznosili su 15,2 milijarde dinara ili 140 miliona evra, pa ostaje da se vidi da li će doći do istraga i za ostatak opljačkanih para iz ove banke.

Protiv vlasnika “Farmakoma MB” Miroslava Bogićevića prošle godine je podignuta optužnica od strane Tužilaštva za organizovani kriminal zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja 42 kredita Privredne banke Beograd u vrednosti od skoro četiri milijarde dinara. Bogićević je bio umešan i u propast Univerzal banke, koja mu je odobrila milijardu dinara kredita (oko devet miliona evra) za koje je između ostalog garantovao i olovnom šljakom iz rudnika.

Država je Srpsku banku za razliku od četiri prethodne, Agrobanke, Privredne banke Beograd, Razvojne banke Vojvodine i Univerzal banke koje su propale i koje su koštale budžet oko milijardu evra, odlučila da spasi. U novembru 2014. godine doneta je odluka o dokapitalizaciji banke sa 10 milijardi dinara, Jugoimport SDPR je svoj depozit od 3,6 milijardi dinara pretvorio u kapital, dok je sama banka raspolagala sa oko tri milijarde dinara. U decembru je potpisan sporazum sa Agencijom za osiguranje kredita u koju su prebačeni svi loši krediti ove banke teški 15,2 milijardi dinara, a bančini bilansi očišćeni. Banka je potpuno preorijentisana na rad sa namenskom industrijom i od tada prikuplja depozite i odobrava kredite samo firmama koje imaju odobrenje Ministarstva odbrane, javnim agencijama i privrednim društvima iz javnog sektora.

Izvor: danas.rs

Tags
Back to top button