Izložba o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu – Bankar.rs
BANKENBS

Izložba o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu

U okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u Galeriji Narodne banke Srbije otvorena je izložba posvećena stradanju Roma u Velikom ratu. Izložbu organizuje Kuća romske kulutre pod pokroviteljstvom Odbora za Jasenovac i Srpske pravoslavne crkve i uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Tišina i zaborav najbolje opisuju stradanje Roma tokom Prvog, a naročito Drugog svetskog rata. U tom ratu je stradalo oko tri i po miliona Roma. A iza svakog tog broja, stoji jedno ime, jedno lice, jedan čovek i jedna izgubljena budućnost, kaže autor izložbe.

“Sto godina Velikog rata se obeležava u svim delovima sveta pa i kod nas, međutim pominju se svi narodi, čak i oni koji su ubijali, a oni koji su bili ubijeni, govorim o Romima daleko manje se pominju”, kaže Dragoljub Acković, autor izložbe.

Svaka fotografija otkriva nam veliku ljudsku dramu i tragediju romskog naroda posebno tokom Velikog rata.

“Na samoj izloži je daleko manje teksta nego fotografija. Negde desetine fotografija su skupljane jako dugo negde oko dvadeset godina. Tako da danas posedujemo kolekciju od nekih 150 fotografija”, kaže Dragoljub Acković, autor izložbe.

O genocidu nad Romima malo se zna. Ima malo sačuvanih dokumenata, istorijskih izvora, fotografija.

“Arhivska građa o Romima, o romskoj istoriji je oskudna, ne samo na teritoriji Srbije, već u čitavoj Evropi. Sa jedne strane to je ozbiljan hendikep za nas istraživače, a sa druge strane činjenica da ne postoji institucije koja se bave istraživanjem romske istorije ili promivisanjem i očuvanjem romske kulture”, kažer Dejan Ristić, istoričar.

Najveće stradanje Roma na teritoriji Srbije odigralo se u Drugom svetskom ratu, oktobra 1941. godine kada su nemačke okupacione snage, sprovele masovne pogrome nad civilnim stanovništvom u Kraljevu i Kragujevcu.

Poruka izložbe je da Romi nisu zaboravljeni, iako su i danas na margini društva.

Izvor: rts.rs

 

Tags
Back to top button