Banke naplaćuju građanima 500 dinara mesečno za ovu bizarnu stavku – Bankar.rs
BANKEKrediti

Banke naplaćuju građanima 500 dinara mesečno za ovu bizarnu stavku

Keš krediti su godinama omiljeni bankarski proizvod, ali većina građana tek kada uzme pozajmicu shvati da se iza primamljivih kamata kriju nejasni troškovi, koji dodatno uvećavaju ratu.

U to se uverila Beograđanka Milica J. kada je uzela gotovinski dinarski kredit u jednoj od vodećih banaka na tržištu. Kako nam je objasnila, pored provizije na ime obrade kreditnog zahteva, za koju nije znala, neprijatno ju je iznenadila i stavka tzv. praćenje kredita.

– Uzela sam keš kredit od oko 500.000 dinara jer hoću da kupim kola. Sve smo dogovorili i rečeno mi je da će mi rata iznositi oko 8.000 dinara. Samo mi je u jednom trenutku, kada je već sve bilo završeno, službenica banke saopštila da ću mesečno plaćati i neko praćenje kredita, šta god to značilo. Šokiralo me kada sam saznala da je to dodatnih 500 dinara svakog meseca – navodi Milica.

Tak kada sam potpisala ugovor, rečeno mi je da ću morati da plaćam praćenje kredita 500 dinara mesečno, kaže Milica iz Beograda. U većini banaka, u kojima su inače gotovinski krediti najtraženiji, naglašavaju da ili nemaju dodatne troškove ili da jedini dodatni trošak predstavljaju menica i izveštaj Kreditnog biroa.

Oni se plaćaju jednokratno i iznose 300 dinara. U pojedinim bankama su nam naveli da imaju i jednokratnu proviziju na ime obrade zahteva i godišnju proviziju za administriranje kredita. One se kreću od dva do 2,5 odsto ukupnog iznosa kredita.

Tako je, na primer, provizija za obradu zahteva za kredit od 300.000 dinara oko 8.000, a jednogodišnja provizija za administriranje 6.500 dinara.

– Osnovica za obračun provizije za administriranje kredita je ostatak duga – navode u jednoj banci i dodaju da postoje i dodatni troškovi: To je najčešće trošak premije osiguranja klijenta od posledica nesrećnog slučaja, odnosno nezaposlenosti.

Tags
Back to top button