Američka banka u Švajcarskoj kršila propise o “pranju novca” – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Američka banka u Švajcarskoj kršila propise o “pranju novca”

Švajcarska filijala američke banke J. P. Morgan je “ozbiljno kršila” propise o sprečavanju pranja novca u slučaju malezijskog suverenog investicionog fonda 1MDB, saopštio je regulator švajcarskog finansijskog tržišta (FINMA).

Agencija FINMA je navela da švajcarski ogranak banke sa Volstrita banke “nije uspeo da na adekvatan način identifikuje” povećane rizike od pranja novca u slučaju “korumpiranog” državnog investicionog fonda, koji je u centru skandala vezanog za ogromnu proneveru, prenosi agencija AP.

 FINMA je saopštila da je zaključila izvršni postupak protiv J. P. Morgana u junu i da nije uvodila nikakve kazne, što je mogući znak da bilo kakva dobit koju je banka stekla navodnim kršenjem propisa nije bila značajna, ocenjuje američka agencija.

U saopštenju se navodi da je J.P. Morgan prihvatao “nepotpune ili nekonzistentne informacije od klijenata” bez dalje provere ili zahteva da se ti iskazi dokumentuju, što ukazuje na manjkavosti bančinog sistema nadzora i kontrole.

Švajcarsko telo za nadzor finansijskog tržišta je dodalo da je o slučaju obavestilo američku Kancelariju za kontrolu deviznih poslova, u čijoj je J. P. Morgan punoj nadležnosti.

J. P. Morgan je pokazao “dobru saradnju” i nije se žalio na odluku FINMA, koja je konačna i obavezujuća, dodaje se u saopštenju.

 

blic.rs

Tags
Back to top button