Nasledili dve i po tone kovanica, službenik banke ih brojao šest meseci – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Nasledili dve i po tone kovanica, službenik banke ih brojao šest meseci

Jedan vozač kamiona sa severa Nemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese.

U to vreme, nemačka valuta još je bila marka, a skupljao je novčiće najmanjih apoena od jednog ili dva pfeniga.
Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je nasledila preko milion kovanica, ukupne težine dve i po tone. Tolika količina “metala” zadala im je više brige nego radosti.
Po uvođenju evra kao zvanične valute Nemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekadašnja valuta nemačka marka i dalje imati vrednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zameni za evro. Zahvaljujući tome porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi nasleđeni metalni novac.
Kese prepune kovanica članovi porodice su odneli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac prosledila Centralnoj banci Nemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je reč.
Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem“, rekao je Volfgang, koji je kovanice brojao šest meseci.
Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su nasledili ukupno oko 16.000 nemačkih maraka, odnosno 8.000 evra.
Izvor: Nezavisne novine
Tags
Back to top button