Slovenačka vlada zaustavila privatizaciju NLB-a – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Slovenačka vlada zaustavila privatizaciju NLB-a

Slovenačka vlada ocenila je da cena za privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB), koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora, nije zadovoljavajuća, što znači da se postupak prodaje tri četvrtine državnog udela u najvećoj slovenačkoj banci, dogovoren s Evropskom komisijom, zaustavljen.

“Vlada je na sednici donela zaključak da nije saglasna s minimalnom cenom deonice NLB-a u visini 55 EUR i rasponom cene od 55 do 71 EUR za deonicu”, navodi se u saopštenju Vlade premijera Mire Cerara.

Nakon što Slovenački državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao doneti konačnu odluku, o rasponu cene koju bi mogli ponuditi ulagači morala se izjasniti Vlada, kao skupština deoničara SDH-a – koji je kao i NLB 100-postotnom vlasništvu države.

Procenu cene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i nemačka Deutsche bank, prenosi SEEbiz.

Ta banka je prošle godine odabrana kao glavni konzultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.

Osim cene, prema tumačenju slovenačke vlade, potencijalnu prepreku za privatizaciju predstavlja nerešeno pitanje tzv. prenesene stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat novca koji su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Evropskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.

“Vlada je konstatovala da problematika prenesenih deviznih depozita u Hrvatskoj predstavlja spoljnu objektivnu okolnost, koja uz ostale rizike koji se javljaju u prodajnom postupku, sprečavaju njegovo uspešno sprovođenje”, navodi se u saopštenju.

Slovenački mediji najavljuju da će vlada u pregovorima s Evropskom komisijom sada pokušati da produži rokove privatizacije NLB-a i uslove za njenu prodaju.

Tags
Back to top button