Evo koliko će država tražiti za “Dunav osiguranje” – Bankar.rs
Uncategorized

Evo koliko će država tražiti za “Dunav osiguranje”

Vlada Srbije definisala je okvirnu cenu za privatizaciju “Dunav osiguranja” od 110 miliona evra, saznaje “Blic“.Ipak, kako kažu dobro upućeni, ukoliko se bude odlučila da proda ovu kompaniju, moći će da dobije maksimalno 60 miliona.

Razlog za ovakav raskorak je taj što se kod procene vrednosti osiguravajućih kuća primenjuju evropski standardi, po kojima se na osnovu visine premija osiguranja definiše i broj zaposlenih i niz drugih parametara. A, po tom osnovu Dunav ima dva puta više zaposlenih nego što je optimalno, što mu znatno umanjuje tržišnu vrednost.

Na ovakve anomalije upozorila je i poznata revizorska kuća “PricewaterhouseCoopers” (PwC) koja je na zahtev Ministarstva finansija snimila stanje u ovoj kompaniji, i to na dan 31. decembra 2015. godine. Radna verzija njihove “dijagnostike” dostavljena je menadžmentu i Vladi Srbije. Sa stanjem je upoznat i MMF, koji je i tražio da to do kraja novembra uradi nezavisna revizorska kuća kako bi se definisala strategija privatizacije, uz uslov da se prodaja završi do kraja 2017. godine.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže, međutim, da Vlada vrednovanje “Dunav osiguranja” zasniva na znatno boljim poslovnim rezultatima nego prethodnih godina, što je konstatovala i revizorska kuća.

– Prema tim podacima, “Dunav osiguranje” je od gubitka u 2014. godini od tri milijarde dinara, u 2015. imalo dobitak od 1,1 milijardu. Povećana je i vrednost aktive za 10,9 odsto. To, kao i razgranata mreža i imovina kompanije, po proceni Vlade, donosi vrednost kompanije između 100 i 120 miliona. To su želje, a šta će biti realnost, videćemo… – objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, problem je što srazmera odnosa ukupnog iznosa premija i broja zaposlenih nikako nije na strani “Dunava”, pošto po tom kriterijumu ima najmanje duplo više zaposlenih nego što je potrebno, a to znatno umanjuje cenu. Loša okolnost su i gubici iz ranijih godina od četiri milijarde dinara.

Sagovornik “Blica” dodaje da je na ovu nesrazmeru upozorila i revizorska kuća PwC.

– Po ovom kriterijumu trebalo bi da radi 1.500, umesto sadašnjih 3.000 ljudi. Nema partnera koji bi prešao preko ove nesrazmere, pa cena koju bi neko ponudio za “Dunav” ne može biti veća od 60 miliona evra, bar kako trenutno stoje stvari – kaže naš izvor.

Iz “Dunava” nisu želeli ništa da komentarišu.

Madžar: Otežavajuće okolnosti

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da cenu određuje tržište i da je sve pre toga samo u sferi nagađanja.

– Mene ne čudi što MMF insistira na dijagnostičkom ispitivanju “Dunav osiguranja” jer je ova kuća loše poslovala i bila je veliki gubitaš. To, kao i prevelik broj zaposlenih, svakako umanjuje cenu – kaže profesor Madžar.

tekst: blic.rs

Tags
Back to top button