OTP kupovinom Splitske banke dobija 10 posto tržišta Hrvatske – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

OTP kupovinom Splitske banke dobija 10 posto tržišta Hrvatske

Kupovinom Splitske banke tržišni udio mađarske OTP grupe na hrvatskom tržištu skočiće na oko 10 posto, a iz OTP banke u sredu poručuju da će znati da iskoriste sve prednosti obe banke i opravdaju poverenje klijenata, dok u Hrvatskoj privrednoj komori najavljenu akviziciju tumače kao nastavak okrupnjavanja bankarskog sektora u Hrvatskoj.

Mađarska OTP banka u sredu je objavila kako je njena hrvatska podružnica, OTP banka Hrvatska potpisala ugovor o kupovini 100 posto udela u Splitskoj banci, članici grupe Societe Generale. I iz francuske su grupe objavili saopštenje o prodaji Splitske banke mađarskoj grupi, a ni OTP banka niti Societe Generale nisu objavili vrednost transakcije.

Iz OTP banke napominju kako o drugim detaljima preuzimanja za sada ne mogu govoriti, ali za januar iduće godine planiraju konferenciju za novinare.

U saopštenju su iz OTP banke naveli da se finansijsko zatvaranje transakcije očekuje se u leto 2017. godine, a procenjuju da bi proces integracije mogao biti završen do leta 2018. godine.

Iz Societe Generale ističu kako je centralna i istočna Evropa region u kojem ta francuska bankarska grupacija prepoznaje potencijal za dalji rast.

Strategija banke u regiji je koncentrisati svoju prisutnost na tržištima gde se može pozicionirati među vodećim bankama s odgovarajućim opsegom poslovanja, kako bi značajno doprinela regionalnim prihodima. Societe Generale će i dalje tražiti prilike za konsolidaciju u centralnoj i istočnoj Evropi“, ističu u saopštenju.

Po procenama Societe Generale, transakcija će imati negativan učinak u iznosu od 240 miliona eura na prihode Grupe u četvrtom tromesečju ove godine te će nakon zaključenja generisati pozitivan učinak na finansijske pokazatelje Grupe (CET1 + 8.5 bps).

Posljednjih meseci mediji spekulišu kako bi Societe Generale mogao biti kupac Zagrebačke banke u slučaju da se italijanski UniCredit odluči na najveće hrvatske banke. Naime, UniCredit treba da ojača svoj bilans kako bi zadovoljio stroge propise regulatora za takve velike banke. Prošle je nedelje UniCredit objavio da planira da prikupi 13 milijardi eura svežeg kapitala i očisti bilans od rizične imovine, a u sklopu izmena poslovnog modela istakao dalji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Evropi. No, prema spekulacijama nekih svjetskih medija, ako se proces prikupljanja kapitala ne bude odvijao kako je planirano, UniCredit, koji je nedavno prodao udio u poljskoj Peko banci, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer, bi mogao potražiti kupca i za Zagrebačku banku. U tom kontekstu neki hrvatski mediji spekulišu da bi zainteresovan mogao biti Societe Generale, uz napomenu kako je jedan od uslova za preuzimanje Zagrebačke banke upravo prodaja Splitske banke.

Splitska banka – Societe Generale je peta banka na hrvatskom tržištu s udelom u ukupnoj aktivi od gotovo sedam posto. Ukupna imovina te banke krajem septembra ove godine, po podacima HNB-a, iznosila je 27,8 milijardi kuna, što je udio od 6,98 posto, a banka je prvih devet mjeseci ove godine zaključila s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 390,2 miliona kuna.

HGK: Nastavlja se trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u RH

U Hrvatskoj privrednoj komori (HGK) procenjuju da se najavljenom akvizicijom nastavlja trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u Hrvatskoj te veruju da će taj proces doprineti nastavku pozitivnih trendova, daljem rastu efikasnosti poslovanja banaka te ponude i njihove orijentisanosti prema klijentima, prvenstveno malim i srednjim preduzećima.

“Sledom izlaska iz recentne bankarske krize u EU, dolazi do preslaganja u bankarskom sektoru unutar EU, što se reflektuje i na manja bankarska tržište unutar CEE regije pa tako i na hrvatsko. U okviru toga događa se i akvizicija Societe Generale-Splitske banke od strane OTP banke Hrvatska te se time nastavlja trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u RH”, komentar je direktora Sektora za finansijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Poslovni dnevnik

Back to top button