PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje

Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu – rast prometa i izvoza uz dobru likvidnost i zaposlenost, rezultati su Ankete Privredne komore Srbije (PКS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata koji su objavljeni. Srpska privreda je u prvom tromesečju 2024. zabeležila stabilne poslovne performanse, dok 52 odsto anketiranih očekuje povećanje prometa u drugom kvartalu, prenosi Beta.

PKS je anketu sprovela aprilu na uzorku od 1.672 privredna subjekta, koji zapošljavaju više od 235.000 radnika.

Više od polovine ispitanika smatra da će imati istu poslovnu klimu i u drugom kvartalu 2024. godine, a 40 odsto njih očekuje poboljšanje, dok pet odsto anketiranih smtra da će imati lošiju poslovnu klimu nego na početku godine. Anketirane kompanije su u prvom kvartalu 2024. godine u proseku ostvarile iskorišćenost kapaciteta od 72 odsto.

„Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je 56 odsto ispitanika označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja“, piše u saopštenju PKS-a. U drugom kvartalu 45 odsto privrednika očekuje rast međukvartalnog izvoza, a 47 odsto njih isti nivo.

Kada je reč o anketiranim uvoznicima, njih 93 odsto očekuje isti ili povećan obim uvoza u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal. Anketirane firme, njih 80 odsto, raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a 95 odsto njih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu.

Kako je navedeno, u turizmu 65 odsto ispitanika očekuje veći promet, a značajniji rast prometa očekuju i sektori građevinarstva, energetike, drvne industrije i trgovine. Oko 16 odsto anketiranih iz delatnosti elektronskih komunikacija očekuje smanjenje prometa u drugom kvartalu 2024. godine.

Na tržištu rada, kako je navedeno, situacija je stabilna, s tim da usporavanje inflacije povećava realni rast prosečne zarade. Podseća se da je registrovana zaposlenost tokom 2023. dodatno ojačana, a da je stopa nezaposlenosti na kraju prošle godine iznosila 9,1 odsto.

Privreda Srbije u 2023. godini, merena stopom realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), ostvarila je rast od 2,5 odsto, a Svetska banka i Međunarodni monetarni Fond u ovoj godini očekuju rast srpske privrede od 3,5 odsto.

Prema najnovijoj projekciji NBS-a očekuje se ubrzanje rasta realnog BDP-a Srbije u ovoj godini u rasponu između tri i četiri odsto sa centralnom vrednošću projekcije od 3,5 odsto.

Tags
Back to top button