Bankarski sektor u Crnoj Gori visoko likvidan i profitabilan – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Bankarski sektor u Crnoj Gori visoko likvidan i profitabilan

Crnogorski bankarski sektor karakteriše visoka likvidnost, kapitalna adekvatnost i profitabilnost, a primetan je i trend opadanja loših kredita, saopštila je guvernerska Centralne banke Crne Gore (CBCG), Irena Radović.

Ona je na sednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je održano konsultativno saslušanje o stanju u bankarskom sektoru Crne Gore – izazovima i perspektivama, kazala da je taj sektor najzdraviji i najstabilniji deo crnogorske ekonomije, koji značajno podržava razvoj privrede.

„Kada je u pitanju kapital banaka, on je već na nivou od 830 miliona evra, što je istorijski maksimum. Primetno je povećanje od skoro 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Radović.

Ona je precizirala da je aktiva banaka na kraju aprila iznosila 6,62 milijardi evra, što je tri odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Ukupni krediti banaka iznose 4,37 milijardi evra, što je rast od 11,8 odsto u odnosu na uporedni period. Takođe, došlo je do rasta kreditne aktivnosti, gotovo 34 odsto“, kazala je Radović.

Učešće loših kredita u ukupnim se kontinuirano smanjuje i danas je, sa nekadašnjih dvocifrenih nivoa, palo na 4,75 odsto. Ukupni depoziti iznose 5,33 milijardi evra, što je rast 2,3 odsto u odnosu na uporedni period.

Poslovanje banaka karakteriše i ostvarivanje visokog neto profita.

Radović je, govoreći o kamatnim stopama, podsetila da je u martu usliedila inicijativa CBCG u pravcu smanjenja kamatnih stopa kada je u pitanju stanovništvo. Sve banke su prihvatile da učestvuju u akciji i snize kamatne stope za crnogorske građane.

Tags
Back to top button