ECB najavila smanjenje kamata za 25 baznih poena – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

ECB najavila smanjenje kamata za 25 baznih poena

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti refererente kamatne stope za 25 baznih poena

Na pitanje lista Oberesterajhiše nahrihten (Oberösterreićisće Naćrićten) da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za “razborit pristup” koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.

Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.

On je ipak naglasio da postoji “ogroman stepen neizvesnosti” povodom daljeg kretanja kamatnih stopa do kraja 2024. godine.

“Nismo donosili odluke o broju smanjenja kamatnih stopa niti o njihovoj veličini. Videćemo kako će se ekonomski podaci razvijati. Ništa nije unapred određeno u pogledu smanjenja ili promene kamatnih stopa”, istakao je Luis de Gindos.

Prema njegovim rečima, projekcije Evropske centralne banke predviđaju da će inflacija u evrozoni dostići stabilan nivo od dva odsto sredinom 2025. godine, objavljeno je na sajtu ECB.

Tags
Back to top button