Srbija dobija tri nova auto-puta – Bankar.rs
BANKEINOVACIJESLIDERSVE VESTI

Srbija dobija tri nova auto-puta

Izmenama i dopunama Uredbe o kategorizaciji državnih puteva uvedena su tri nova autoputa koja će nositi oznake A10, A11 i A12, a uvedena je i kategorija državni putevi IM reda - moto-putevi za 19 brzih saobraćajnica, objavio je Službeni glasnik.

Oznaku A10 imaće veza sa državnim putem A2 (Požega) – Sevojno – državna granica sa Bosnom i Hercegovinom (granični prelaz Kotroman), dok će oznaku A11 imati veza sa državnim putem A9 – Pančevo – veza sa državnim putem A1 (Batajnica).

Budući auto-put A12 biće saobraćajnica na jugu zemlje koja se najavljuje kao “Auto-put mira”, a čija će trasa biti veza sa državnim putem A 1 (petlja Merošina) – Merošina – Prokuplje – Kuršumlija – administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Merdare).

U kategoriju moto-puteva, odlukom Vlade, svrstano je 19 saobraćajnica čije će oznake biti M1-M19.

Neke od njih su izgrađene i odavno u upotrebi, druge se grade dok su pojedine u planu za izgradnju. M1 označava deonicu: Državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – Državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Srpska Crnja) – državni put u izgradnji poznat i kao Osmeh Vojvodine.

Tags
Back to top button