Mali: Svi indikatori naše ekonomije su apsolutno pozitivni, to je potvrdio i MMF – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Svi indikatori naše ekonomije su apsolutno pozitivni, to je potvrdio i MMF

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je svaki svaki indikator ekonomije Srbije apsolutno pozitivan, i da to ne tvrdimo samo mi već je to potvrdio i Međunarodni monetarni fond (MMF) i sve ostale međunarodne finansijske institucije.

On je za televizuju Prva rekao da Srbija ne sme da stane i da moramo da se borimo za nove izvore rasta i da utičemo da naš BDP raste iz godine u godinu, što će država kako je naglasio i da uradi.

Mali je podsetio da je Srbija pošle godine imala privredni rast od 2,5 odsto uprkos svim izazovima kada je čak i jedna Nemačka ostvarivala negativne stope rasta.

“Jedna mala Srbija i dalje raste. Prvi put smo u istoriji prešli taj nivo od 69 milijardi evra BDP-a, a poređenja radi, pre samo 11 godina naš BDP bio je 33 milijarde. Dakle, raste nam BDP, raste bogatstvo naše zemlje i do 2027. sa projektom Skok u budućnost, sa novim, dodatnim investicijama hoćemo da dostignemo taj nivo od 100 milijardi evra BDP”, rekao je on.

Mali je podsetio i da je uz sve pomoći privredi i građanima, Srbija sačuvala stabilnost i da je naš javni dug koji je u odnosu na BDP od 52,3 odsto krajem prošle godine, a danas još niži, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

“Znači imamo pod kontrolom mnogo bolji rezultat nego što smo planirali, to potvrđuje i MMF”, rekao je on.

Mali je naveo i da uprkos ovoj krizi i tome što, kako kaže, milioni ljudi ostaje bez svog posla, u Srbiji imamo rekordno nisku nezaposlenost koja je 9,1 odsto, dok pre 11 godina svakli četvrti građanin nije imao posao.

Tags
Back to top button