Indeks Beleks15 blago porastao, promet veći zbog trgovanja državnim obveznicama – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Indeks Beleks15 blago porastao, promet veći zbog trgovanja državnim obveznicama

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Beleks15 protekle nedelje blago je porastao na oko 888 bodova, a promet je povećan, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Najviše se, kako je navedeno, trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), ukupan promet je iznosio 8,3 miliona dinara, a akcija je dostigla vrednost od 720 dinara, prenosi Beta.

Akcije Messer Tehnogasa nastavile su uzlazni trend i dostigle vrednost 16.100 dinara, uz promet od 4,4 miliona dinara. Te akcije su u poslednjih mesec dana dobile na vrednosti 12,2 odsto, a poslednji put na tom nivou akcije, ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova, nalazile su se krajem 2021. godine.

Kako se navodi, akcije Dunav osiguranja blago su porasle na 983 dinara, uz promet od 4,1 milion dinara, a tokom sedmice vraćale su se na nivo od 1.000 dinara.

Prioritetne akcije duvanske industrije Filip Moris (Philip Morris) porasle su nepunih jedan odsto, na 7.468 dinar, uz promet od 1,1 milion dinara, nakon što je kompanija najavila veliko ulaganje od 100 miliona dolara u proizvodnju cigareta IQOS.

Gubitnike na berzi je predvodio Energoprojekt holding, koji se ponovo vratio na nivoe oko 350 dinara, uz minoran promet. Ta kompanija je, kako je navedeno, objavila polugodišnje konsolidovane rezultate koji su potvrdili negativan trend poslovanja i pad ugovoranja poslova.

Beta

Tags
Back to top button