Akcije Alibabe oslabile za četiri odsto – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Akcije Alibabe oslabile za četiri odsto

Akcije kompanije Alibaba izubile su u ponedeljak više od četiri odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu nakon što je bivši izvršni direktor Danijel Žang napustio jedinicu za računarstvo u oblaku i svojom iznenadnom odlukom uznemirio investitore i izazvao zabrinutost za dalje planove podružnice.

Pre dva meseca Žang se odrekao drugih uloga u kompaniji kako bi se fokusirao na „cloud“ sektor, dok je Edi Vu preuzeo ulogu vršioca dužnosti izvršnog direktora kompanije, a sada i predsednika jedinice koja se suočava sa slabim rastom prodaje uoči planirane inicijalne javne ponude (IPO) sledeće godine.

Cloud Intelligence Group je drugi najveći izvor prihoda kompanije Alibaba, nakon domaće e-trgovine. Jedinica sa računarstvo u oblaku razvija generativni model veštačke inteligencije Tongyi Qianwen i aplikaciju za razmenu poruka Dingtalk, prenosi Reuters.

Prihod jedinice prvi put je opao u prvom kvartalu ove godine za dva odsto, zbog odloženih projekata i drugih faktora. Analitičari procenju da je Alibabina jedinica i dalje najveći kineski provajder računarstva u oblaku sa oko 34 odsto tržišnog udela.

Sa procenjenom vrednošću od 41 do 60 milijardi dolara, jedinica ide ka vrhunskoj IPO vrednosti. Međutim, zbog mnoštva podataka koje nadgleda mogla bi da se nađe na meti regulatornih tela usled zabrinutosti za bezbednost podataka u jeku rasta geopolitičkih tenzija, ocenjuju analitičari.

Biznis.rs

Tags
Back to top button