Kolika je bila prosečna plata, a kolika penzija pre 20 godina? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Kolika je bila prosečna plata, a kolika penzija pre 20 godina?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2003. godine prosečna zarada u našoj zemlji iznosila je 11.048 dinara, dok je prosečna penzija bila 8.073 dinara.

Kako je pisao Danas, značajan broj zaposlenih i penzionera imao je primanja ispod prosečne neto zarade, odnosno penzije.

Naime, oko 15 odsto zaposlenih nije mesecima primilo nikakvu platu, a na tržištu rada nalazilo se oko milion ljudi koji su čekali na posao.

Sa druge strane, potrošačka korpa iziskivala je više novčanih sredstava od prosečnih primanja.

Tako je u maju 2003. trebalo izdvojiti jednu i po prosečnu platu kako bi se ona napunila, odnosno više od dve prosečne penzije.

Takođe, samo za osnovne namirnice bilo je neophodno izdvojiti oko jedne i po prosečne penzije.

Ukoliko je domaćinstvo koristilo najpovoljniju varijantu za kućni budžet – daljinsko zagrevanje – onda su troškovi minimuma egzistencije tročlanog domaćinstva iznosili blizu 12.000 dinara.

Ipak, ko je za zagrevanje koristio TA peć, ti troškovi su bili uvećani za 2.000 dinara.

Ovo upućuje na zaključak da je, ako se za grejanje stana pre 20 godina koristilo centralno grejanje, bilo potrebno izdvojiti 1,08 prosečnih plata, odnosno jednu i po penziju.

o znači da je su za puko preživljavanje bili neophodni dodatni prihodi, s obzirom da platom i penzijom nisu bili obuhvaćeni troškovi za zadovoljenje ostalih potrpština.

Podsećamo, evro je 2003. iznosio oko 65 dinara.

Dvadeset godina kasnije

Prosečna bruto zarada u maju 2023. iznosila je 118.992 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa bila 86.220 dinara.

Medijalna neto zarada iznosila je 66.244 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić najavio je da će prosečna plata u Srbiji do kraja ove godine biti 825 evra, a da je u Beogradu već više od 1.000 evra.

Sa druge strane, minimalna zarada u proseku sada iznosi 40.000 mesečno, dok je potrošačka korpa oko 10.000 skuplja.

Danas je jedan evro jednak 117 srpskih dinara.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button