Lučić: Iza nas je uspešna godina, Telekom Srbija prebacio milijardu evra prihoda, lideri smo i u Crnoj Gori – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Iza nas je uspešna godina, Telekom Srbija prebacio milijardu evra prihoda, lideri smo i u Crnoj Gori

Iako je prethodna godina bila izazovna na svetskom nivou zbog rata u Ukrajini, Telekom Srbija ali i kompanije koje posluju unutar te grupacije uspešno su završile prošlu godinu. Generalni direktor grupacije Vladimir Lučić kazao je u intervjuu za portal Bankar da je „Telekom Srbija“ u toj zemlji prvi put premašila milijardu evra prihoda i ostvarila istorijski rekord, na koji su posbno ponosni jer su rezultati ostvareni u vremenu kada se sve više koriste aplikacije, koje telekomunikacionim kompanijama ugrožavaju profit.

“Prešli smo milijardu evra i pre svega prihod nam je baziran na novim korisnicima interneta i televizije ali i povećanju prihoda u mobilnoj mreži, što posebno ohrabruje. U Srbiji nam je 10 odsto povećan prihod u mobilnoj mreži, a takođe došlo je do rasta prihoda i svih članica grupe. Posebno nas raduje što beležimo rast prihoda u dijaspori, tako da je prvi put naša firma u Austriji „M-tel Austrija“ značajno prihodovala”, kazao je Lučić.

Lučić za naredni period najavljuje nove investicije, a primat je da se u zemljama regiona investira u optičku infrastrukturu ali i u razvoj 5G mreže.

“U Crnoj Gori su skoro podeljene 5G licence, u Srbiji će biti do kraja godine. Mi smo jedini operator na Zapadnom Balkanu koji ima ugovor sa Evropskom investicionom bankom i ona će finansirati 50 odsto naše investicije u 5G i time mislim da ćemo moći u regionu da vrlo brzo razvijemo 5G u svim većim mestima i da time doprinesemo razvoju svih tih država”, kazao je Lučić.

Napominje da je grupacija, osim toga što je operator, poznata i kao medijska kuća koja je fokusirana na sport, filmove, serije, dokumentarni i muzički program.

“Pošto dosta ljudi u dijaspori iz čitavog regiona voli da gleda te programe koje mi imamo, ove godine ćemo pustiti Nemačku u junu, prošle godine smo pustili Švajcarsku, ranije Austriju, sledeće godine i Ameriku. Znači, tamo gde je dijaspora prisutna bićemo mobilni operater, koristićemo mrežu nekog postojećeg operatera i nudićemo sadržaj i time probati da povećamo profitabilnost”, poručuje Lučić.

Telekom Srbija je, kaže, jedan od nosilaca četvrte industrijske revolucije i napominje kako nas tek očekuju velike promene.

“To stvara mogućnost i malim zemljama da budu veliki izvoznici IT softvera ali i da unaprede i druge industrijske grane. Crna Gora kao izuzetna turistička destinacija još nije potpuno iskoristila taj potencijal da putem interneta može lepote zemlje da prezentujete od mora do planina. Crna Gora u tom digitalnom segmentu ima još prostora da značajnije unapredi tu turističku granu za koju mislim da ima neverovatan potencijal”, zaključuje Lučić.

Generalni direktor “Telekoma Srbija” kaže kako mu je drago što je deo svog vremena proveo u Crnoj Gori gde je stekao  prijatelje. Ipak, najveći izazov mu je bio što je uspeo da kompaniju M-tel u tom trenutku trećeg operatera na tržištu, lansira do liderske pozicije.

“Moram da kažem da smo izuzetno zadovoljni poslovanjem kompanije u Crnoj Gori, jer je uspela da na malom tržištu posluje pozitivno i da dođe do pozicije broj jedan u tri segmenta: mobilnoj, internetu i televiziji u veoma konkurentnom tržištu”, rekao je Lučić.

Smatra da ne postoji razlika u ponašanju korisnika u zemljama regiona.

“To je naša velika prednost jer skoro iste servise i sadržaje nudimo čitavom regionu – od Slovenije do Severne Makedonije”, poručuje Lučić.

Ne plašimo se konkurencije

Generalni direktor „Telekom Srbija“ Vladimir Lučić za naš portal je kazao da se ne plaše zbog najave osnivanja državne telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori.

“Svaka konkurencija je dobrodošla. Smatram da mi sa našim nivom ulaganja u infrastrukturu, digitalne servise i sadržaje imamo dugoročno obezbeđenu poziciju broj jedan u ovom regionu”, kaže on.

Lučić poručuje da je svaki početak težak, pogotovo u novom razvoju telekomunikacija kada je prihod pre svega baziran na internetu i servisima na internetu.

“Nije više to vreme kada izgradite infrastrukturu i mislite da  imate siguran i zagarantovani ogroman prihod godinama. Ne, i zato se broj infrastrukturnih operatera čak i u velikim zemljama smanjuje, recimo u Nemačkoj imate tri”, zaključuje Lučić.

 

Tags
Back to top button