Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu: Inflacija bi krajem ove godine trebalo da bude dvostruko niža – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu: Inflacija bi krajem ove godine trebalo da bude dvostruko niža

Ima razloga za optimizam. Krajem ove godine inflacija bi trebalo da bude duplo niža nego početkom ove godine. Na globalnom niovu očekujemo dalje postepeno smirivanje globalnih inflatornih pritisaka – rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

– Projekcije ukazuju na popravljanje. Projektovana inflacija je prvi put na nižem nivou u poslednje dve godine. Krajem godine bi trebala da bude dvostruko niža nego početkom godine. Povrat u granice cilja očekujemo ranije, sredinom 2024. Rizici projekcije su manje izraženi i postoji mogućnost da inflacija tokom 2023. i 2024. bude niža od projektovane. Najveća odstupanja vidimo kod platnobilansnih kretanja. Tekući deficit je i u ovakvoj situacji 8. godinu za redom pokriven neto prilivom SDI. Očekujemo da će kombinacija dalje nomralizacije, smirivanje tenzija i resktriktivnih kretanja dovesti do smanjenja inflatornih pritisaka i na globalnom niovu – ocenila je guvernerka.

OD 2024. ocenjujemo značajniji rast BDP, a potom i vraćanje na predpandemijski nivo od 4 odsto godišnje – ocenila je.

Guvernerka je dodala da je činjenica da za model održivog rasta i razvoja ne može biti prečica. Kako je rekla, mora da postoji stabilnost, politička, makroekonomska i finansijska i one su njegov važan preduslov – rekla je guvernerka .

– Ovo je vreme kada jedinstvo, bez obzira na razlike neophodno. Solidarnost i saradnja su takođe neophodni da bi ostvarili svoj pun potencijal. Kada je svet na raskršću, budućnost naše ekonomije i društva je određen našim odlukama – ocenila je guvernerka.

– Obezbedili smo rekordne devizne rezerve 20,9 milijardi evra na kraju januara. Obezbedili smo i najveće investicije od 4,4 milijarde evra, što je 7,7 odsto BDB a 150.000 ljudi je više zaposleno nego pre pandemije. Prosečna zarada je veća za 6,6 odsto u odnosu na vreme pre krize. Rekordan izvoz robe i usluga od 38 milijardi evra viši je za preko 60 odsto nego u 2019. godni – ukazala je i dodala da imamo rekordnih 37,5 tona zlata.

Guvernerka je podsetila i da inflacija dostiže višedecenijske maksimume.

– U Srbiji je na kretanje inflacije u 2022. uticao pre svega rast svetskih cena hrane i energenata. Pokazalo se da inflaciju u Srbiji najvećim delom vode globalni trošovni pritisci – rekla je guvernerka navodeći mere koje su preduzimane.

– Montearne uslove menjamo češće i to nam daje fleksibilnost vođenja monetarne politike. Od aprila krećemo da zaoštravamo uslove kontinuiranim povećanjem ref. kamatne stope koji smo povećali na 5,5 odsto – rekla je.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button