Lučić: U narednih pet godina 25 miliona evra za startape – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: U narednih pet godina 25 miliona evra za startape

Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startapa, izjavio je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić, ističući da je ideja da se u narednih pet godina uloži 25 miliona evra kako bi se pomoglo startap biznisima u početnoj fazi.

Ta kompanija je u četvrtak, 23. juna, predstavila prvu investiciju svog TS Venčers (Ventures) fonda, namenjenu finansiranju projekta domaćeg startapa OTA sync, prvog domaćeg klaud softvera za upravljanje hotelima i apartmanima.

TS Ventures fond je prvi takav fond u ovom delu Evrope, a Lučić kaže da je bilo više stotina prijava i različitih ideja, te da je napravljen međunarodni tim stručnjaka koji već imaju iskustva u raznim startapima.

On je naveo da želi da ohrabri ljude, jer, kako ističe, dolazi do četvrte industrijske revolucije, u kojoj postoji više grana gde će se tek kreirati proizvodi, poput veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti…

“Pomoći ćemo im da kreiraju biznis ideju i da je plasiraju u inostranstvo i drago mi je što smo sa prvim startapom krenuli pre dva dana”, naglasio je Lučić i dodao da Srbija snažno raste u IT industriji.

Kako je poručio, pojava fonda trebalo bi dodatno da motiviše mlade da se okrenu ka toj industriji. Lučić je rekao da Telekom Srbija i ove godine raste, te da će, prema njegovim rečima, prihod te kompanije u prvih šest meseci biti skoro 20 odsto veći nego prošle godine.

Kaže da će se ove godine pustiti tri mobilne mreže – u Švajcarskoj, Nemačkoj i Severnoj Makedoniji. Kada je reč o romingu u inostranstvu, Lučić navodi da Telekom ima specijalni izuzetan popust u Grčkoj.

“Tu smo približili cene da su skoro u rangu Srbije. Što se tiče ostalih zemalja, preporučujem korisnicima da uzmu naše dodatke, jer imamo dobre aranžmane sa svim drugim evropskim zemljama”, istakao je Lučić.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button