Velike provizije bankari pravdaju visokim rizikom koju nosi pozajmica – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiLizingSLIDERSVE VESTI

Velike provizije bankari pravdaju visokim rizikom koju nosi pozajmica

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ubedljivo je najskuplji bankarski proizvod. Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, prosečna kamata na dozvoljeni minus je 29,17 odsto, a na nedozvoljeni 28 odsto, dok su u pojedinim ustanovama višestruko veće. Uprkos ovakvim zelenaškim provizijama, koje bankari pravdaju visokim rizikom koji ova pozajmica nosi, “minus” se i dalje često koristi.

Od 8,2 miliona tekućih računa, u vlasništvu 5,6 miliona korisnika, znatan broj njih ima odobrenje na dozvoljeno prekoračenje. Trenutno su u 23 banke koje posluju kod nas, naknade za dozvoljeno prekoračenje u rasponu od 9,79 do 37,6 odsto, a za nedozvoljeno od 9,38 do 50,5 procenata.

Prema statistici koju vodi Udruženje banaka Srbije, prošlog meseca, čak 265.595 tekućih računa je skliznulo u nedozvoljeni minus. U odnosu na isti period pre godinu dana, sada je gotovo 20 procenata računa više u ovoj, “crvenoj” zoni.

Onima koji su u minusu recimo dve cele zarade, godišnje na ovu kamatu ode još jedna plata. Najgore prođu svi koji pozajmicu potroše u celini, a zatim svaki mesec samo plaćaju visoku kamatu, a glavnica im uvek ostaje.

“Godišnje sam na kamatu za minus plaćala oko 300 do 500 evra, dok konačno nisam podigla keš-kredit, vratila minus i oslobodila se najvećeg tereta. Minus sam godinama produžavala uprkos tome što sam jedan dan uoči obnavljanja, kada je račun morao 24 časa da bude “u plusu”, pozajmila oko 100.000 dinara da pokrijem minus. Znala sam da su svi drugi krediti povoljniji, ali je za minus ubedljivo najlakša i najbrža procedura”, kaže Beograđanka Aleksandra D.

I iz Centralne banke su više puta upozorili građane da je, kao i u drugim zemljama, minus po tekućem računu najskuplja pozajmica, jer su vreme i obim njihovog korišćenja, ali i vraćanja, neizvesni. Zato savetuju da ga treba koristiti ograničeno i samo ponekad.

Kada je reč o iznosu dovoljenog prekoračenja, on je u septembru bio u proseku 42.427 dinara. Analiza UBS pokazuje da je to za gotovo 10 procenata niži iznos od cifre pre godinu dana.

“Učešće docnje u iznosu dozvoljenog prekoračenja sada je 11,3 odsto, umesto 9,7 odsto prošlog septembra”, podatak je UBS. To znači da su klijenti u nedozvoljenom minusu, u proseku preko mere potrošili oko 5.000 dinara.

Novosti

Tags
Back to top button