VIP status i zašto banke prate životni stil klijenata – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

VIP status i zašto banke prate životni stil klijenata

Savremeno bankarsko poslovanje, gde digitalizacija i individualni pristup odavno imaju sve veći značaj, pravi razliku između takozvanog privatnog bankarstva i VIP pristupa klijentima. Klijenti privatnog bankarstva imaju značajna sredstva i pored regularnih bankarskih usluga žele na najbolji način i da investiraju svoj novac. VIP pristup se, navode bankari, odnosi na visok nivo usluga dnevnog bankarstva koje klijenti dobijaju, nezavisno od iznosa sredstava koje u banci imaju.

Korisnici privatnog bankarstva koje nude pojedine banke na tržištu Srbije su uglavnom menadžeri na visokim korporativnim pozicijama, ali i vlasnici velikih kompanija kojima su potrebne i investicione usluge. Ko su potencijalni VIP klijenti banaka?

Najplaćenije profesije u Srbiji, sudeći bar po izveštaju Poreske uprave, već tradicionalno su menadžeri, direktori i inženjeri. Svi koji u Srbiji godišnje zarade više od tri prosečne plate, dužni su da Poreskoj upravi u maju podnesu poresku prijavu.

Prema poslednjim dostupnim podacima, iz poreskih prijava podnetih tokom prošle godine, građanin Srbije koji je za godinu dana (2019.) zaradio najviše prihodovao je 749 milona dinara, što je više od 6,3 miliona evra. Poreska uprava primila je 27.866 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2019. godinu.

Godišnji prihod prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima u 2019. kretali su se od 61 milion dinara do pomenutih 749 miliona dinara.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda 68 odsto pripada obveznicima sa teritorije Beograda. I dalje prednjače pripadnici muškog pola ‒ njih je 88 odsto.

Ovogodišnji podaci, za prihode ostvarene tokom 2020. još nisu objavljeni.

Ekskluzivan servis i VIP pristup

„Pre svega treba napraviti razliku između privatnog bankarstva i VIP pristupa klijentima. Privatno bankarstvo se primarno odnosi na klijente koji imaju značajna sredstva i koji pored regularnih bankarskih usluga imaju potrebu za investicionim uslugama i rešenjima koje im banka nudi. S druge strane, VIP pristup klijentima se odnosi na visok nivo usluga dnevnog bankarstva koje klijenti dobijaju, nezavisno od iznosa sredstava koje imaju u banci“, kažu za „Svet bankarstva i investicija“ u OTP banci.

Privatno bankarstvo je, kako ističu, ekskluzivan servis.

„Klijenti Private Bankinga su najčešće osobe koje se nalaze na visokim pozicijama u velikim korporacijama kao i vlasnici srednjih i velikih kompanija na srpskom tržištu. Svi oni koji imaju dovoljno stredstava kao i potrebu da imaju poseban pristup i raznoliku lepezu proizvoda kako u smislu dnevnog bankarstva, tako i u smislu investicionih usluga i proizvoda koje banka može da im pruži“, ističu u OTP banci.

Postoje mišljenja da su savremeni trendovi ‒ digitalizacija i onlajn dostupnost svih usluga, obesmislili potrebu za privatnim bankarstvom. Naši sagovornici tvrde suprotno.

„Ako pričamo o Private Bankingu, danas kada je digitalizacija osnova poslovanja, a onlajn dostupnost većine usluga obavezna i podrazumeva se, potreba za privatnim bankarstvom i njeno dalje usavršavanje i prilagođavanje potrebama klijenata postaje još veća. Klijenti danas bolje poznaju tržište, proizvode i usluge, potencijal i mogućnosti za investiranje, imaju visoka očekivanja od svoje banke, što dovodi do toga da je privatno bankarstvo (i nalaženje finansijskih rešenja shodno ličnim potrebama i životnim ciljevima klijenata) potrebnije nego ikada“, ističu u ovoj banci.

Uz karticu i asistent

UniCredit banka nedavno je u svoju ponudu uvrstila i premijum Mastercard World Elite debitnu karticu, a u sklopu svog Prestige paket računa.

Ova ekskluzivna kartica kreirana je, kako sa navodi „sa željom da svojim korisnicima ponudi posebna iskustva, kao i nove, dodatne pogodnosti“.

„Ključni benefit koje ova kartica nudi je Mastercard Konsijerž servis, koji podrazumeva podršku tima ličnih asistenata, a koji su na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji“, ukazuju u ovoj banci.

Tako korisnici nove kartice mogu da koriste asistenciju Konsijerž agenata u rešavanju upita širokog opsega i ostvarivanju svih zahteva i potreba: za rezervaciju hotela, avionske karte, ekskluzivnih restorana, rent-a-car, kao i ulaznica za različita dešavanja, organizaciju iznenađenja, kupovinu ili isporuku poklona.

„Prateći potrebe jednog dela naših klijenata rešili smo da im ponudimo Mastercard World Elite karticu koja im pruža do sada neviđeno i personalizovano iskustvo“, rekao je Rastko Nicić, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom i malim privrednim društvima.

Kao jednu od pogodnosti servis nudi i porodično putno osiguranje koje važi u svim zemljama sveta i pokriva period od 90 dana godišnje, sa osiguranom sumom do 15.000 evra. Uz to, putem Konsijerža dostupne su i informacije o aktuelnim restrikcijama izazvanim pandemijom COVID-19 koje korisnicima nove kartice olakšavaju dalji tok i organizaciju putovanja.

„Mastercard World Elite debitna kartica je premijum proizvod koji jednostavnost, sigurnost i brzinu bezgotovinskih plaćanja nadograđuje spektrom jedinstvenih privilegija dostupnih kako u svakodnevnim situacijama, tako i na putovanjima. Uz pristup neprocenjivim iskustvima na platformi Priceless.com i besplatnom ulasku u preko 1.000 biznis klubova na aerodromima širom sveta, ova kartica pruža i poseban nivo personalizovane usluge kroz Mastercard Konsijerž servis koji obezbeđuje podršku i uštedu vremena, na način koji je u potpunosti u skladu sa životnim stilom korisnika ove premijum kartice“, kaže Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Privilegovano na rate

Banka Intesa je u svoju ponudu, još tokom avgusta, uvrstila Mastercard Platinum kreditnu karticu, koja takođe nudi privilegovani tretman i personalizovane usluge. Među njima se izdvajaju: usluga ličnog konsijerža koji je korisnicima kartice na raspolaganju 24 časa dnevno 7 dana u nedelji kao pomoć u rešavanju upita širokog opsega, flight delay pass za ulazak u VIP salone, pristup internetu širom sveta, odložena plaćanja do 24 rate bez kamate i posebni popusti i pogodnosti. Uz karticu ide i FitPass članarina za rekreaciju ili SkiPass propusnica u trajanju od po 3 dana vikenda, u periodu petak – nedelja, tokom pojedinačne skijaške sezone na skijalištu na Kopaoniku.

„Kako bismo išli u korak sa potrebama i očekivanjima klijenata u saradnji sa kompanijom Mastercard ponudili smo našim klijentima unapređene usluge i superiorne pogodnosti koje prate njihov moderan životni stil. Mastercard Platinum kreditna kartica dizajnirana je tako da odgovori svim zahtevima klijenata kroz spektar prestižnih usluga, pružajući im u isto vreme jednostavnost, sigurnost i brzinu bezgotovinskog načina života“, ukazao je Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Intesa.

Povoljnije kamatne stope

U OTP banci ističu da privatno bankarstvo podrazumeva više od raznih vrsta premijum bankarskih kartica i savetodavnih usluga investiranja. Banka podržava i prati životni stil klijenata, pruža im i adekvatan servisni model kao i ponudu koja uključuje paket računa i usluga Eminent, sa prvoklasnim, njima prilagođenim uslugama i proizvodima, investicionim i finansijskim savetima, kao i know-how u upravljanju imovinom. Stručan i personalizovan koncept podrazumeva dnevno bankarstvo i ekskluzivni paket računa i usluga Eminent koji uključuje prestižnu Visa Infinite debitnu karticu, povoljnije kamatne stope za kredite, atraktivne kamate za štedne račune, Premium loyalty program za pružanje dodatne vrednosti, putem saradnje sa pažljivo odabranim trgovcima i partnerima, kao i sve potrebnije investicione proizvode i rešenja (investicione savete i instrumente). Pored navedenog, klijenti privatnog bankarstva u OTP banci mogu da koriste usluge investicionog savetovanja za trgovanje na tržištima kapitala.

Bonitet.com / Svet bankarstva i investicija

Tags
Back to top button