NBS: Počelo zaoštravanje monetarne politike – Bankar.rs
BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Počelo zaoštravanje monetarne politike

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na jedan odsto, ali je ipak započelo zaoštravanje monetarne politike.

Nepromenjene su ostale i stopa na depozitne (0,1 odsto) i stopa na kreditne olakšice (1,9 odsto), ali je preduzeta prva mera ka pooštravanju monetarnih uslova, prosečna repo stopa na jučerašnjoj reverznoj repo aukciji povećana je za 13 baznih poena (0,13 odsto) na 0,24 odsto.

“Donoseći ovakve odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da je viši nivo inflacije u odnosu na početak godine, slično kao i u drugim zemljama, u najvećoj meri posledica niske prošlogodišnje baze i faktora na strani ponude, na koje monetarna politika ne može da utiče. Reč je pre svega o rastu svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je, uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja, dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu. Pored toga, na domaćem tržištu od aprila beleži se i izraženiji rast cena povrća zbog suše, što je uticalo da inflacija u avgustu iznosi 4,3 odsto međugodišnje. Da je reč o pritiscima pre svega na strani ponude upućuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija (1,8 odsto međugodišnje u avgustu), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i privrede nalaze oko centralne vrednosti cilja”, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka očekuje da će se međugodišnja inflacija u narednih nekoliko meseci najverovatnije naći na višem nivou nego u avgustu i, slično situaciji u ostalim zemljama u okruženju, iznad gornje granice ciljanog koridora, ali da se sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu u drugoj polovini naredne godine, očekuje povratak inflacije prvo u ciljni okvir, a zatim i na nivo ispod centralne vrednosti cilja.

NBS je odlučila da se od oktobra prestane sa organizovanjem aukcija repo kupovine hartija od vrednosti, putem kojih je bankama u prethodnom periodu obezbeđivana dinarska likvidnost na rok od tri meseca sa kamatom od 0,1 odsto.

Dodatno, na jučerašnjoj prvoj reverznoj repo aukciji u oktobru Narodna banka Srbije je povećala prosečnu izvršnu repo stopu za 13 baznih poena – sa prethodnih 0,11 odsto na 0,25 odsto.

“Na ovaj način, efektivno je izvršeno pooštravanje monetarnih uslova, bez promene referentne kamatne stope i koridora kamatnih stopa, a kako je i najavljeno, koristeći na pravi način fleksibilnost u sprovođenju monetarne politike koju domaći monetarni okvir pruža Narodnoj banci Srbije”, zaključuju u centralnoj banci.

Tags
Back to top button