Srbija dobija nov sistem naplate, ali i kontrole – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija dobija nov sistem naplate, ali i kontrole

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su e-fakture i e-fiskalizacija najznačajniji projekti u narednom periodu.

Razlog tome je što se od njih očekuje da olakšaju poslovanje privrede i poboljšaju fiskalni sistem.

“E-fakture koje će u potpunosti biti uvedene do kraja 2022. godine i novi sistem fiskalizacije za koji je rok kraj aprila sledeće godine, značiće da nam potpuno drugačije radi sistem naplate i kontrole celog platnog prometa u zemlji”, objasnio je on.

Podsetio je da će e-fakture biti uvođene u tri faze a da će do kraja 2022. godine cela privreda, dakle i javni i privatni sektor, koji su u sistemu PDV-a biti obavezni da ih koriste.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem je važan, jer osim što daje bolji uvid u prodaju, omogućava da se elektronski upare ulazne i izlazne fakture.

“Ako se one upare, automatski se dobija nazad porez na dodatu vrednost, a upravo je ubrzavanje povraćaja PDV-a bio najvažniji zahtev privrednika”, naveo je Mali.

Istakao je da iskustvo Evropske unije pokazuje da se u proseku upari oko 85 odsto e-faktura i odmah dobija povraćaj PDV-a, pa ostane da se reši problem ostalih 15 procenata.

Ministar je ocenio da uvođenje e-faktura mnogo znači za likvidnost privrede i za njenu konkurentnost, koja bi trebalo da se poboljša.

Tags
Back to top button