Zlatne rezerve Srbije dogodine idu na 50 tona? – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Zlatne rezerve Srbije dogodine idu na 50 tona?

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković smatra da je repatrijacija zlatnih rezervi opšta praksa.

Ona ne isključuje ni mogućnost da domaće poluge zlata možda već sledeće godine budu povećane na 50 tona.

Objašnjavajući zašto je dobro da zlatne rezerve budu u Srbiji, Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji, kao primer navela teškoće koje je NBS morala da savlada da bi vratila iz Londona tonu zlata preostalu od sukcesije.

Guverner je istakla da repatrijaciju zlatnih rezervi sprovode brojne zemlje, između ostalih Nemačka pa i Srbija, te da je NBS ostvarila cilj da ima 12,6 posto deviznih rezervi u zlatu, što je i dalje ispod proseka razvijenih zemalja od 19,4 posto.

Navela je da se sada sve zlatne rezerve nalaze u Srbiji, te da NBS radi divesifikaciju rezervi kako bi država mogla da odgovori na sve svoje obaveze.

Tabaković je rekla da će NBS biti oprezna oko budućih kupovina zlata, i da će to zavisiti od potrebe da se pre svega podrži privreda, a kada se zadovolje potrebe stabilnosti države, onda višak rezervi može da se ostavi u zlatu.

Dodala je da će, kada je reč o kupovini novih količina zlata, NBS razmotriti kada je pravi trenutak za to, odnosno kada su najbolji mogući tržišni uslovi, kao i da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Srbija ima 36,7 tona zlatnih rezervi, a sve količine koje su kupovane od nekadašnjeg RTB Bora i Ziđina plaćene su u dinarima, navela je ona.

Na novinarsko pitanje da li je cilj da zlatne rezerve dostignu 50 tona, Tabaković je objasnila da ostavljanje rezervi u zlatu zavisi od okolnosti i dodala da će možda ta količina biti dostignuta, ne isključujući mogućnost da to bude i sledeće godine.

Guverner NBS je otkrila novinarima takođe da je prvi put u maju ove godine ušla u trezor u kojem se čuvaju zlatne rezerve Srbije.

Tags
Back to top button