Da li je AIK Banka mogući kupac Sberbanke? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Da li je AIK Banka mogući kupac Sberbanke?

Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Evrope još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.

Navodno srpska finansijska kuća i Sberbank dogovorili su se o uslovima, ali celokupan posao treba da odobri Evropska centralna banka.

Prema jednom od izvora Mergermarketa, specijalizovanog servisa o globalnim M&A poslovima, ispituje se sposobnost AIK banke da izvrši jednu ovakvu transakciju. Naime, Sberbank Europe znatno je veća od AIK banke koja upravlja imovinom procenjenom na nešto manje od pet milijardi evra, u odnosu na imovinu od 12 milijardi evra kojom upravlja Sberbank.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji je na pitanje o pregovorima sa AIK bankom dobijen komentar da “po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu”. Iz beogradske AIK banke listu “Danas” takođe nisu dali nikakve konkretnije informacije.

“AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a pre svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti da komentariše ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom delovanju AIK banka će, kao i do sada, obaveštavati javnost blagovremeno”, naveli su iz AIK Banke.

O mogućoj kupovini Sberbanke od AIK banke pisali su češki mediji pominjući da je razmatrana opcija da se Sberbanka u Češkoj, koja je najprofitabilnija u celoj grupi izdvoji, te da bi Rusi njome direktno upravljali ili bi je prodali odvojeno.

Sberbank već dugo pokušava da napusti Evropu. Nakon ruske okupacije Krima i uvođenja sankcija Rusiji, planovi za širenje u evropskim zemljama su propali. Poslednjih godina šef nemačke Sberbank Herman Gref više puta najavljivao je povlačenje sa evropskih tržišta.

Na drugoj strani MK Grupa, koja deluje u poljoprivredi, energetici, finansijama i nekretninama, sprovodi strategiju smanjenja prisustva u poljoprivredi i hrani i fokusiranja na bankarstvo.

“Sada grupa verovatno traži novac”, rekao je jedan od izvora Mergermarketa.

MK Group trenutno posluje u bankarstvu u Srbiji i Sloveniji, gde je pre dve godine stekla Gorenjsku banku. Kupovinom Sberbank Europe dobio bi pristup ostalim tržištima u Centralnoj Evropi i na Balkanu. Sberbank Europe posluje u Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

No, nije AIK banka jedina kojoj je Sberbank Europe interesantan za akviziranje.

Najveća austrijska banka Erste Group nedavno je izjavila da ponovno aktivno traži ciljeve za preuzimanje jer joj je oporavak u ekonomijama Centralne i Istočne Evrope omogućio smanjenje odredbi o riziku i oslobađanje gotovine.

Kao primere ciljeva koji ispunjavaju njene kriterijume navela je dezinvestiranje Sberbank Europe i Commerzbank, čak i ako to nisu mogućnosti koje će se nužno ostvariti.

Nije poznato da li određene interese kada je u pitanju Sberbank ima mađarska OTP banka koja je najviše akvizirala u proteklih nekoliko godina i popravila svoje pozicije u regionu.

Iako je već dobro pozicionirana u pojednim zemljama šire regije (najnoviji je premer akvizicije NKBM banke u Sloveniji) verovatno da postoji tržišta gde bi želela da proširi svoje prisustvo.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button