Svaka od 26 banaka u Srbiji nudi različitu kamatnu stopu za stambeni kredit – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Svaka od 26 banaka u Srbiji nudi različitu kamatnu stopu za stambeni kredit

Prema podacima Narodne banke Srbije, na teritoriji naše zemlje trenutno posluje 26 banaka i svaka od njih nudi drugačiju ponudu za stambeni ili keš kredit uz garantovanu najpovoljniju kamatnu stopu.

“Da je potražnja za stanom daleko veća od ponude na tržištu, svesne su i banke koje su opcije kreditiranja učinile nikada pristupačnijim. Međutim, činjenica je da je bankarska terminologija za mnoge nerazumljiva. Službenici banaka često koriste termine koje mi ne razumemo, a iza njih stoje jako bitne stvari koje utiču na sam iznos rate kredita i onoga što može menjati iznos rate tokom perioda otplate”, kaže za Biznis.rs operativni direktor agencije City Expert, Miloš Mitić.

Pored nejasne terminologije, u procesu za dobijanje kredita, kao najveći problem ističe se brojna papirologija i dostavljanje velikog broja informacija koje su banci neophodne. Kako znati odakle krenuti, koja je ponuda najbolja i da li smo kreditno sposobni?

I kada odlučite da kontaktirate banku i zatražite pomoć i pojašnjenje, sve češće se dešava da vas preusmere na kol centar, koji nije u mogućnosti da odgovori na specifična pitanja, već se isključivo bazira na uopštene informacije. Time se proces donošenja odluke ne olakšava, a vi se ponovo nalazite na početku, sa novim nerazjašnjenim pitanjima.

Iz Udruženja banaka Srbije kažu da oni uvek savetuju građane da pre svega prouče sve opcije i procene šta je za njih najbolje, pre nego što se odluče za ponudu koja je na prvi pogled najprimamljivija, a takva je često opcija sa nižim učešćem.

“Odluka o kupovini stana se ne donosi preko noći. Potrebno je vreme da odlučite šta želite i da vidite koje su vaše mogućnosti. A kada se odlučimo na taj veliki korak, sama činjenica da ćemo tu želju plaćati narednih 20 ili 30 godina izaziva blokadu. Zbog svega ovoga, jako je važno da u celom procesu imate podršku stručnog lica, koji će objasniti termine i proceduru i tako vam pomoći da se u skladu sa svojim budžetom i svojim željama odlučite za najbolju ponudu”, ističe Mitić.

Da biste podneli zahtev za stambeni kredit potrebno je da imate adekvatnu nekretninu koju želite da kupite, predugovor i list nepokretnosti, odnosno građevinsku dokumentaciju ako kupujete novogradnju. Banka će na osnovu potvrde o zaposlenju (obrazac banke koji overava vaš poslodavac), prometa po tekućem računu i isplatnih listića utvrditi vašu kreditnu sposobnost. Kreditna istorija se provera izveštajem kreditnog biroa koji dobijate u banci prilikom apliciranja za kredit i košta 246 dinara.

„Što je vrednost hipoteke veća u odnosu da odobreni kredit, to je banka relaksiranija prilikom odobravanja kredita. U tom smislu, postoji mogućnost da banka odobri kredit sa nižim učešćem (pet ili 10 odsto), pa čak i bez učešća, ako klijent stavi pod hipoteku, uz nekretninu koju kupuje, i neku drugu nekretninu koja ima odgovarajuću tržišnu vrednost“, kažu iz UBS.

Lica sa stalnim boravkom u inostranstvu, odnosno nerezidenti, takođe mogu da dobiju kredite za stan ukoliko ispunjavaju određene uslove.

“Ova grupa klijenata mora biti zaposlena na neodređeno vreme. Dokumentacija na osnovu koje se radi kreditni zahtev obuhvata promet po tekućem računu, radnu ili boravišnu dozvolu, izveštaj kreditnog biroa sa teritorije Republike Srbije, kao i izveštaj kreditnog biroa iz zemlje državljanstva, ukoliko ga je moguće dostaviti. Dalja procedura je uobičajena – klijent treba da ima nekretninu podobnu za upis hipoteke i odgovarajuću kreditnu sposobnost”, objašnjava Mitić.

Tražnja za stambenim kreditima je konstantna i ima uzlaznu krivu rasta, čak i tokom pandemije. Činjenica da su kamatne stope na rekordno niskom nivou i da je EURIBOR i dalje u minusu čini kredite vrlo dostupnim stanovništvu. Međutim, ipak i pored dobrih uslova za dobijanje stambenih kredita, mnogi kupci se ipak odlučuju da nekretninu kupe za keš.

„Komplikovani uslovi banaka ne predstavljaju faktor zbog kojih se kupci odlučuju da li će kupiti stan za keš ili kredit. Generalno, svako ko ima novac za celokupnu cenu nekretnine istu će kupiti u kešu. Ostali su primorani na stambene kredite i pošto nemaju drugih rešenja svakako pristaju na sve bankarske procedure. Banke, naravno, imaju svoju politiku i uslove za klijenta koji se moraju ispuniti, ali takođe postoje i uslovi koje mora da ispunjava i nekretnina koju želite da kupite uz pomoć stambenog kredita. Ti uslovi uglavnom nisu podložni drastičnim promenama“, navodi Miloš Mitić.

Određene banke nude pogodnosti ukoliko se stambeni kredit uzima u dinarima, pa se tako on možda može odobriti i bez plaćanja učešća, za šta se veoma mali broj ljudi odlučuje. Kod ovakvih kredita je rok otplate kraći, pa je samim tim i rata mnogo veća. Stoga je pitanje da li ste i koliko spremni da izdvajate više novca za mesečnu ratu, i da li ste spremni da kredit otplatite u dosta kraćem roku.

Zbog problema oko nerazumevanja bankarske terminologije, procedure, neophodne dokumentacije i stresa koji ceo proces kreditiranja stvara, beogradska kompanija City Expert pokrenula je sajt kreditnisavetnik.rs., koji pomaže klijentima da dođu do najbolje bankarske ponude.

“Kreditni savetnik City Experta je lični savetnik svakog klijenta, koji korak po korak sprovodi klijenta kroz proces kredita. Ovom uslugom klijent štedi vreme jer ne mora da ide od banke do banke i štedi novac jer je usluga potpuno besplatna”, kaže za Biznis.rs operativni direktor City Experta Miloš Mitić.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button