“Trenutak istine” za digitalni evro stiže u aprilu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

“Trenutak istine” za digitalni evro stiže u aprilu

Evropska centralna banka odlučiće na proleće, najverovatnije u aprilu, hoće li nastaviti s pripremama za pokretanje digitalnog evra, složenog projekta koji bi mogao olakšati plaćanja, ali i poljuljati temelje finansijskog sistema.

Facebook-ova najava projekta pokretanja vlastite digitalne valute u leto 2019. (u početku nazvan Libra, ali sada Diem) bila je poziv na uzbunu za centralne bankare i vlade širom sveta.

Dosezanje 2,7 milijardi korisnika vlastitim digitalnim tokenom, vezanim za suverene valute, regulatorno telo je shvatilo kao pretnju.

Neke centralne banke, uključujući Švedsku i Kinu, već su radile na digitalnim verzijama vlastitih valuta. No, mnogi su više odlučili istražiti ideju – nakon objave Facebooka – kako bi zaštitili svoj monetarni suverenitet.

G7 grupa je 18. jula nabrojala zahteve koje bi trebala ispuniti nova Facebookova ”kovanica” Libra, jer su regulatori sve oprezniji zbog “ozbiljnih rizika” koje predstavlja ova digitalna valuta.

ECB je 12. januara zaključila javnu raspravu koja je privukla masovne povratne informacije sa više od 8.000 odgovora.

“Dobili smo rudnik informacija koje trenutno obrađujemo, rekla je predsednica ECB-a Kristin Lagard”, objasnivši da će to dovesti do izveštaja koji će biti javno dostupan.

“Tek u proleće, verovatno u aprilu, mi ćemo odrediti da li ćemo nastaviti posao koji ćemo trebati uraditi”, dodala je.

Ipak, Lagard veruje da će digitalni evro na kraju ugledati svetlo dana.

“Pretpostavljam, ali ovo je odluka koja će se zajednički doneti, ali mogli bismo ići u tom smeru”, rekla je Lagard.

Potencijal digitalnog evra ogroman je, ali ima i svojih izazova, kao što je primetila Lagard.

Izvor: Indikator.ba

Tags

Check Also

Close
Back to top button