Fed podigao kamatne stope na nivo iz 2007. godine – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Fed podigao kamatne stope na nivo iz 2007. godine

Američke Federalne rezerve (Fed) su podigle svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena (25 baznih poena) u daljoj borbi protiv inflacije, uprkos nedaćama koje su zadesile tamošnje banke u prethodnih nekoliko nedelja.

Nakon dvodnevnog sastanka, regulatori su jednoglasno podigli ciljanu kamatnu stopu na raspon od 4,75 do 5 odsto, što je najviši nivo od od 2007. godine.

Oštrija monetarna politika primenjuje se uprkos tome što je predsednim centralne banke SAD Džerom Pauel ocenio da će se problemi u bankarskom sistemu, delimično izazvani prethodnim povećanjem kamatnih stopa, verovatno odraziti na najveću svetsku ekonomiju.

Zašto je to važno: Fed nastavlja svoju kampanju za smanjenje inflacije kroz monetarno pooštravanje, čak i kada se pojavljuju pukotine u finansijskom sistemu.

„(Nedavni) događaji u bankarskom sistemu… će verovatno dovesti do strožih uslova za kreditiranje domaćinstva i preduzeća, a što bi uticalo na ekonomske rezultate“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare, prenosi Axios.

Regulatori su na istoj konferenciji za štampu nagovestili veću fleksibilnost u pogledu daljih kretanja kamatnih stopa, uz opasku da bi „dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno“.

„Diplomatska“ izjava je u suprotnosti sa prethodnim najavama da će „stalna povećanja (kamatnih stopa) biti prikladno“.

S obzirom da je inflacija i dalje daleko veća od Fedovih ciljeva, a da se ekonomija SAD pokazala otpornom na monetarne šokove, centralna banka je nedeljama signalizirala da Americi sledi još povećanja kamatnig stopa.

Međutim, ubrzo nakon prošlog sastanka centralnih bankara, Banka Silicijumske doline (Sillicon Valley Bank – SVB) je implodirala, a ubrzo zatim i Signature banka, što je izazvalo strah od kolapsa regionalnog finansijskog sistema na zapadnoj obali SAD

Fed i drugi regulatori su intervenisali, garantovali deponentima SVB-a isav novac, a pružili su i podršku drugim bankama kako bi zaustavili „širenje požara“.

Tags
Back to top button