Uskoro zajednički sistem elektronske naplate putarine Srbije i Crne Gore – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Uskoro zajednički sistem elektronske naplate putarine Srbije i Crne Gore

Predstavnici preduzeća „Monteput“ iz Crne Gore i „Putevi Srbije“ potpisali su u sredu u Beogradu Memorandu o poslovnoj saradnji koji će omogućiti zajedničku elektronsku naplatu putarine, odnosno jedinstveni TAG uređaj u obe zemlje.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ Miodrag Poledica i direktor preduzeća „Monteput“ Milan Ljiljanić, objavila je Vlada Srbije.

„Zajednička elektronska naplata putarine između Srbije i Crne Gore ne znači samo olakšanje putovanja, već i dodatno povezivanje naših naroda i država“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić nakon potpisivanja.

On je naglasio da su put koji se gradi do Crne Gore i elektronska naplata putarine prioriteti Srbije.

Vesić je potvrdio da će do kraja godine biti završen deo puta do Požege, a zatim počinje gradnja auto-puta ka Boljarama, koji je dug 107 kilometara.

„Taj put će biti veoma frekventan, sa velikim brojem automobila sa obe strane. Integrisana putarina je samo korak ka bližoj saradnji ljudi, kako na Balkanu ne bismo imali nikakvih granica, ni otežavanja putovanja“, objasnio je on.

Ministar je najavio je da će u narednom periodu posetiti Podgoricu kako bi sa resornim crnogorskim ministrom razgovarao o zajedničkom graničnom prelazu.

„Dogovorili smo zajednički železnički granični prelaz na stanici u Bijelom Polju. Sada to treba da uradimo i sa drumskim prevozom, kako bi na jednom mestu bile obe policije i obe carine, a sve sa ciljem smanjenja čekanja“, predočio je Vesić.

Podsetio je i da se očekuje rekonstrukcija pruge od Beograda do Bara, koja je, kako je naglasio, jednako važna kao i brza pruga koja se gradi od Beograda do Niša.

„Rekonstruisali smo prugu do Valjeva, a sada nas očekuju radovi na deonici Valjevo–Vrbnica, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine“, najavio je ministar i istakao da time pokazujemo koliko je Vladi Srbije važno povezivanje sa Crnom Gorom.

Direktor preduzeća „Monteput“ Milan Ljiljanić je rekao da su preduzeti prvi koraci na povezivanju sistema elektronske naplate putarine, a da timovi dve države zajednički rade na implementaciji.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu nastaviti saradnju i ubrzati inicijative za izgradnju preostalih deonica auto-puta od Beograda do Bara, „što će znatno smanjiti vreme putovanja i doneti značajne benefite za građane“.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine u „Putevima Srbije“ Darko Savić je istakao da ovaj projekat ne znači samo povezivanje dva sistema za naplatu putarine, već i povezivanje dva naroda i brži protok roba.

„Nadamo se da ćemo vrlo brzo svi zajedno pristupiti integrisanom sistemu za naplatu putarine u ovom delu Evrope i imati jedan od najboljih takvih sistema u Evropi“, zaključio je on.

Kamatica

Tags
Back to top button