Prvi razgovori o rezultatima stendbaj aranžamana sa MMF-om – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Prvi razgovori o rezultatima stendbaj aranžamana sa MMF-om

Misija Međunarorodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas razgovore sa delegacijom Srbije, u okviru prvog razmatranja rezultata stendaj aranžmana i povodom redovnih konsultacija. MMF je stendbaj aranžman vredan 2,4 milijarde evra odobrio Srbiji u decembru 2022. godine.

U razgovorima učestvuje misija MMF-a koju predvodi Donal Mek Getigen i koja će biti u poseti Beogradu od 23. marta do 4. aprila, piše u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Tokom misije biće razmotreno sprovođenje i efikasnot mera ekonomske politike i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmana, piše u saopštenju.

Delegaciju Srbiju predvodi guvernerka NBS i guvernerke Srbije u MMF-u Jorgovanka Tabaković.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Stendaj aranžman sa MMF-om trajaće 24 meseca (od decembra 2022. godine).

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023–2024. godine koji su podržani novim stendbaj aranžmanom su očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu putem sprovođenja odgovarajuće energetske politike.

Takođe, aranžman podrazumeva i reforme u domaćem energetskom sektoru, prenosi Novaekonomija.

U stendbaj aranžmanu sa MMF-om je precizno naznačen kalendar poskuplјenja struje i gasa: struja je tako poskupela za 8% od januara ove godine, a naredna poskuplјenje od po 8% će biti 1. maja, 1. novembra i još 1. maja iduće godine.

Srbija će obećala i da će početi sa faznim uspostavljanjem registra zaposlenih za obračun zarada u javnom sektoru.

Tags
Back to top button