Zamka za TikTok: Svađa SAD i Kine oko moćnog algoritma – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Zamka za TikTok: Svađa SAD i Kine oko moćnog algoritma

Društvena mreža TikTok, odnosno matična kineska kompanija ByteDance, i dalje je „žrtva“ geopolitičkog nadmetanja između SAD i Kine. Više evropskih država je donelo preporuke ili obavezalo svoje službenike da izbrišu tu aplikaciju sa službenih mobilnih telefona, dok zvanični Vašington razmatra potpunu zabranu popularnog servisa za kratke video sadržaje, zbog (kako tvrde) opasnosti od prikupljanja podataka.  TikTok u međuvremenu negira da bilo kakve podatke svojih korisnika daje kineskim vlastima

Kako prenosi Fajnenšl Tajms, srž geopolitičkog sukoba je vlasništvo nad moćnim algoritmom te društvene mreže.

Situacija je kulminirala prošle nedelje, kada je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prvi put pomenula potpunu zabranu TikToka u SAD.

ByteDance, kompanija čije je sedište u Pekingu, suočila se sa zahtevima Sjedinjenih Država da proda TikToka „poželjnijem“ investitoru i na taj način prekine veze sa zvaničnim Pekingom.

Sa druge strane, kineska vlada preduzela je zakonske mere da spreči bilo kakvu prodaju TikToka bez njenog pristanka.

Kineska vlada će verovatno onemogućiti da ByteDance proda TikTok-ovu algoritamsku tehnologiju, smatraju stručnjaci.

Zvanični Peking je uveo novo ograničenje izvoza kako bi poništio svaki dogovor bez njegovog odobrenja kada je Trampova administracija pokušala da zabrani aplikaciju 2020. godine.

TikTokov algoritam se reklamira kao jedna od najnaprednijih primena veštačke inteligencije u potrošačkoj tehnologiji.

Rastuća zabrinutost oko TikToka dovela je do toga da je aplikacija zabranjena na zvaničnim državnim uređajima u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i EU, kao i na službenim uređajima za rad za osoblje novinskih organizacija kao što su BBC i danska televizija DR.

Smatra se efikasnijim od konkurencije kao što je Meta, odnosno Fejsbuk u predstavljanju korisnika sa sadržajem za koji će verovatno biti zainteresovani, a koji ne dolazi nužno iz preporuka prijatelja.

To je aplikaciji dalo neverovatnu mogućnost da prikazuje „zarazne“ video zapise o takozvanoj sinhronizaciji usana i plesu koji privlače pažnju milijardu korisnika širom sveta.

Kako se dodaje, kritičari tvrde da bi, pod pritiskom kineske vlade, preko Tiko toka mogao da se plasira neki propagandni sadržav, što je Byte Dance negirao:

„TikTok nikada nije podelio, niti primio zahtev za deljenje podataka američkih korisnika sa kineskom vladom. Niti TikTok ne bi poštovao takav zahtev da je ikada upućen.“

TikTok je saopštio i da je 60 odsto akcija Byte Dance u vlasništvu globalnih investitora, dok je 20 odsto u vlasništvu zaposlenih, a još 20 odsto u vlasništvu njegovog osnivača Džanga Jiminga.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje zahtevalo od Vašingtona da „prestane da neopravdano potiskuje“ TikTok, napominjući da SAD nisu uspele da predoče nikakve dokaze koji bi pokazali da aplikacija ugrožava nacionalnu bezbednost.

Prošle godine, Kina je uvela prva svetska pravila za regulisanje i praćenje tehnoloških algoritama.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button