Posle FED-a Švajcarska centralna banka povećava kamatne stope – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Posle FED-a Švajcarska centralna banka povećava kamatne stope

Švajcarska narodna banka je u četvrtak podigla referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, dovodeći je na 1,5%. Stopa je četvrto uzastopno povećanje i promena referentne stope je u skladu sa očekivanjima analitičara.

Najnovije povećanje stope dolazi pošto domaća inflacija ostaje znatno iznad cilja Švajcarske narodne banke od 0% do 2%.

Švajcarska inflacija je porasla na 3,4% u februaru u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, iako su potrošačke cene samo delić rastućih stopa evropskih suseda zemlje.

Kamatne stope zemlje su se prvi put pomerile sa negativne teritorije u septembru, a švajcarska centralna banka je iznenadila tržišta u junu kada je povećala stope prvi put od 2007.

Švajcarska narodna banka je nagovestila da bi moglo doći do daljeg povećanja kamatnih stopa ako se inflatorni pritisci nastave.

„Ne može se isključiti da će dodatna povećanja kamatne stope SNB-a biti neophodna da bi se obezbedila stabilnost cena na srednji rok“, navodi se u saopštenju centralne banke u decembru.

„Da bi obezbedila odgovarajuće monetarne uslove, SNB je takođe spremna da po potrebi bude aktivna na deviznom tržištu“, dodaje se. Švajcarska nacionalna banka bila je u centru pažnje u poslednjih nedelju dana nakon što je pristala da pozajmi zajmodavcu Credit Suisse do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,68 milijardi dolara). Akcije zajmodavca su naglo pale na vesti da njegov najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, neće pružiti dalju finansijsku pomoć.

Rezultirajući spas likvidnosti i preuzimanje UBS-a došlo je nakon burne serije skandala i gubitaka za Credit Suisse .

(CNBC)

Tags
Back to top button