Nemačka i Ireska potopile rast evrozone: Pala i potrošnja i investicije i trgovina – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nemačka i Ireska potopile rast evrozone: Pala i potrošnja i investicije i trgovina

Ekonomija evrozone nije uspela da ostvari rast na kraju 2022. godine, jer su rezultati u Nemačkoj i Irskoj bili lošiji od očekivanih i tako doprineli smanjenju početnih očitavanja rasta, preneo je Blumberg.

Prema podacima Eurostata, bruto domaći proizvod u EU ostao je nepromenjen u odnosu na prethodni kvartal tokom poslednja tri meseca prošle godine, odnosno, lošiji je od preliminarne procene za povećanje od 0,1 odsto.

Dok su potrošnja domaćinstava i investicije opali, državna potrošnja i trgovina pomogli su da se nadoknadi pad, tako da se nemačka ekonomija, najveća na kontinentu, smanjila za 0,4 odsto, dok je irska porasla za znatno manje nego što je prvobitno prijavljeno.

Pored sumornijih izveštaja nego što se očekivalo, stagnacija znači da bi EU još mogla da izbegne recesiju koja se smatrala neizbežnom nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a analitičari predvidjaju pad u prvom kvartalu, jer rastući troškovi života nastavljaju da pritiskaju potrošače, navodi Blumberg.

Evropska centralna banka će na sastanku sledeće nedelje povećati troškove zaduživanja za još pola poena, i tako dodatno povećati najagresivnije pooštravanje u svojoj istoriji.

(Izvor: Tanjug)

Tags
Back to top button