Kamate za 10 svetskih valuta povećane za 2.700 baznih poena u 2022. – Bankar.rs
BERZAINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Kamate za 10 svetskih valuta povećane za 2.700 baznih poena u 2022.

Vodeće svetske centralne banke podigle su kamatne stope u 2022. godini najbržim tempom i u najvećem obimu u poslednje najmanje dve decenije, dajući sve od sebe kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju.

Centralne banke u čijoj je nadležnosti deset valuta kojima se najviše trguje pooštrile su zajedno uslove zaduživanja za 2.700 baznih poena (bp) kroz 54 povećanja svojih kamata u poslednjih 12 meseci, pokazuje računica Reutersa koju prenosi RTV.

Sve glavne centralne banke, osim japanske, podigle su kamate u ovoj godini, ali su kreatori monetarne politike u Tokiju u decembru iznenadili tržišta prilagođavanjem stope prinosa na državne obveznice, što je podstaklo spekulacije da bi Banka Japana mogla da podigne referentne stope u ne tako dalekoj budućnosti.

Federalne rezerve (Fed) prednjačile su u proteklih 12 meseci sa povećanjem ključne kamate za 225 bp, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen.

„Zaoštravanje u Sjedinjenim Amerčkim Državama (SAD) jedno je od najjačih ikada u poslednjih 20 godina. Obično, kada imate tako naglo pooštravanje finansijskih uslova, dobijate nešto više od blage recesije, o čemu sada, čini se, postoji opšti konsenzus“, izjavio je za Reuters šef strategije i ekonomije za tržišta u razvoju u sektoru Bank of America Global Research Dejvid Honer (David Hauner).

Prema podacima britanske agencije, u decembru je sedam od 10 glavnih centralnih banaka podiglo stope na mesečnom nivou.

Fed, Evropska centralna banka, Banka Engleske, Rezervna banka Australije, norveška banka Norges, Banka Kanade i Švajcarska nacionalna banka podigle su, kako se precizira, svoje referentne stope za kumulativnih 300 bp.

Taj iznos se poredi sa maksimalnim mesečnim povećanjem od 550 bp u septembru, mada sve centralne banke ne održavaju sastanke svakog meseca.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button