Šta se dešava kada ne možete da platite ratu kredita na vreme – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Šta se dešava kada ne možete da platite ratu kredita na vreme

Glavna briga mnogih koji žele da kupe kredit od banke (ili o tome ozbiljno razmišljaju) je nesigurnost otplate samog kredita. Jednostavnije rečeno, svi brinu da će se dogoditi nešto nepredviđeno, pa da neće moći da banci plate na vreme ratu kredita.

Nijedna briga ili možda je bolje reći predostrožnost nije na odmet, naročito kada je u pitanju naš novac. Ipak, ovde postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade kako biste sačuvali svoju kreditnu istoriju i izbegli da budete ubeleženi u Kreditnom birou, o kome smo detaljnije pisali u jednom od naših prethodnih tekstova.

Bilo da ste od banke kupili keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, prva stvar koju možete uraditi, ako se pojavi mogućnost da nećete moći na vreme da platite ratu kredita, jeste da porazgovarate sa svojim bankarom, objasnite mu situaciju i pokušate da zajednički nađete rešenje kako ne biste bili upisani u bazu Kreditnog biroa.

Da je dug zao drug – znamo odavno. Ukoliko dođete u situaciju da ne možete više da servisirate svoje obaveze prema banci, može se dogoditi da će kredit morati da otplaćuje vaš žirant ili će banka morati da aktivira neko od sredstava obezbeđenja kredita. Tada se može desiti da se rate kredita skidaju direktno sa plate ili penzije.

Nema razloga da dolazite u neku od ovih vrlo neprijatnih situacija. Kao što smo rekli, ako postane izvesno da biste mogli da kasnite sa otplatom, razgovarajte sa svojim bankarom i saznajte.

  • posle koliko dana se kašnjenje upisuje u Kreditni biro
  • kada počinje da se naplaćuje zatezna kamata i koliko ona iznosi
  • posle koliko dana kašnjenja banka aktivira sredstvo obezbeđenja kredita

Pored ovoga, dobro bi bilo da se raspitate i o mogućnostima izlaska iz ove situacije, pa bankarskog službenika pitajte i da li je možda moguće dobiti nešto od sledećeg:

  • reprogram duga
  • refinansiranje kredita
  • grejs period

Nemojte zaboraviti, sve ovo vam pominjemo kao savet šta da radite ako do ove situacije zaista dođe. A do nje ne mora uopšte da dođe, jer je tu Kamatica savetnik. On vam pomaže da nađete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji najviše odgovara vašim potrebama i koji vam neće praviti probleme.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button