Putin: Greške Zapada dovele su do globalne inflacije i siromaštva – Bankar.rs
SVE VESTI

Putin: Greške Zapada dovele su do globalne inflacije i siromaštva

Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i sankcijama dovele su do globalne inflacije, porasta siromaštva i nestašice hrane, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima, organizatorima i gostima 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Putin je, takođe, istakao da će predstojeće godine biti period jačanja ekonomskog suvereniteta Rusije, a da će privreda zemlje zadržati fokus na međunarodnoj saradnji.

“Jubilarni sastanak održava se u izazovnom vremenu za celu međunarodnu zajednicu. Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i nelegitimne sankcije dovele su do talasa globalne inflacije, uništile uobičajene logističke i proizvodne lance, naglo podigle siromaštvo i izazvale nestašicu hrane. Međutim, kako to biva, zajedno sa izazovima otvaraju se i perspektive, zbog čega se i slogan foruma Nove mogućnosti u novom svetu, čini tako relevantnim”, poručio je Putin, prenosi agencija TAS S.

Ruski lider je izrazio uverenje da će “za Rusiju 2020-te godine postati period utvrđenog ekonomskog suvereniteta, što sugeriše povećan razvoj sopstvene infrastrukture i tehnološke baze, kvalitativno povećanje nivoa obuke stručnjaka, kao i formiranje nezavisnog i efikasnog finansijskog sistema”.

Dodao je da će se uz to, “ruska ekonomija sve više oslanjati na privatnu inicijativu i očigledno zadržati fokus na otvorenosti i širokoj međunarodnoj saradnji”.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button