Wall Street blago pao nakon nestabilnog trgovanja – Bankar.rs
BERZAFOREXSLIDERSVE VESTI

Wall Street blago pao nakon nestabilnog trgovanja

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq blago porastao, nakon velikih oscilacija cena deonica jer se ulagači plaše da će inflacija u SAD-u ostati visoka, a Fed agresivno povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 103 boda ili 0,33 odsto, na 31.730 bodova, a S&P 500 0,13 odsto, na 3.930 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 odsto, na 11.370 bodova.

I juče su, kao i prethodnih dana, indeksi znatno oscilirali jer tržište ne uspeva da se smiri, s obzirom na to da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke centralne banke.

Nakon što je dan pre objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 8,3 odsto na godišnjem nivou, što je i dalje blizu najviših nivoa inflacije u 40 godina, juče je objavljeno da su proizvođačke cene u istom mesecu porasle 11 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Premda bi to moglo da znači da je inflacija u martu dosegla vrhunac, ulagači se plaše da će ostati povišena duže nego što se očekivalo.

„Ove velike oscilacije indeksa po dva odsto gore ili dole vrlo su retke, a takva volatilnost u vrlo kratkom vremenskom okviru pokazuje da je psiha ulagača vrlo krhka. Inflacija, koja je očigledno dosegla vrhunac, ali je i dalje vrlo visoka, zabrinjava ulagače i dovela je S&P 500 indeks na ivicu područja ‘medveda’”, kaže Ryan Detrick, strateg u LPL Financial.

S&P 500 indeks kreće se oko 18 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dosegnutog početkom januara, dok je Nasdaq indeks već neko vreme u području „medveda“ – više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prošle sedmice povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u martu povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sednicama razmatraće se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, poručuju ovih dana zvaničnici Feda.

Stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najveće svetske ekonomije.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i „zatvaranja“ niza kineskih gradova zbog koronavisura, što bi moglo dodatno da uspori rast globalne privrede.

I na evropskim berzama cene deonica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,56 odsto, na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 odsto, na 13.739 bodova, a pariški CAC 1,01 odsto, na 6.206 bodova.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button