Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar najjači u 20 godina – Bankar.rs
BERZAFOREXSLIDERSVE VESTI

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar najjači u 20 godina

Na azijskim su berzama danas su cene deonica porasle, što je najviše posledica njihove korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana, dok je vrednost dolara prema korpi valuta dosegla novi najviši nivo u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu oko jedan odsto, smanjivši gubitak na sedmičnom nivou na otprilike 3,5 odsto.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 2,4 odsto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2 odsto.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, jutros su azijske berze porasle.

„Juče su tržišta oštro pala, pa je prirodno da dođe do neke promene smera. No, iza toga nema nikakve nove priče koja bi dala razlog za tu promenu smera. Mislim da dolazimo do one tačke kada više nema prodavaca“, kaže Matt Simpson, analitičar u City Index.

Dolar ojačao, euro najslabiji u pet godina

A na valutnom tržištu vrednost dolara prema korpi valuta porasla je i kreće se na najvišim nivoima u 20 godina.

Razlozi su očekivanja u vezi povećanja kamata Feda, ali i nestabilnost na tržištima kapitala zbog čega ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 104,80 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 104,02 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučeašnjih 129,70 na 129,20 jena.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je cena eura skliznula na 1,0395 dolara, blizu najnižih nivoa od 2017. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0525 dolara.

Padne li kurs eura ispod 1,34 dolara, biće na najnižem nivou u gotovo 20 godina.

Cene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,52 odsto, na 109,08 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1,36 odsto, na 107,57 dolara.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button