U jednom danu izbrisano 200 milijardi dolara u kriptovalutama – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

U jednom danu izbrisano 200 milijardi dolara u kriptovalutama

Pravi potop na tržištu kriptovaluta na početku maja. Juče je vrednost bitcoina pala na ispod 26.000 dolara, a sledile su ga ostale kriptovalute koje su u samo jednoj trgovini izgubile na vrednosti više od 200 milijardi dolara.

U jednom trenutku, cena je pala na 25.401 dolar što je najniže u 16 meseci, prema specijalizovanoj stranici Coin Metrics.

Kasnije tokom dana prva i najpoznatija kriptovaluta vratila je deo svoje vrednosti s cenom od 29.413 dolara. Slično se kretala i cena ethera, druge najveće kriptovalute na blokčejnu ethereumu, koja je u jednom trenutku iznosila 1.700 dolara, da bi se do kraja dana vratila na nivo od 2.000 dolara za jedan ether.

Izgleda da se celi tehnološki balon naduvava s rastućom inflacijom, koja je u aprilu dosegla 8,3 odsto u Sjedinjenim Državama, kao i povećanjem kamatnih stopa od strane američkog Fed-a.

Tržišna vrednost bitcoina iznosila je 565,1 milijardu dolara, što je gotovo upola manje od rekordnih 1,124 milijarde iz aprila prošle godine, kada je cena bitcoina bila 60.204 dolara.

Tada je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta premašila tri biliona dolara, dok je danas samo 1,26 biliona dolara.

Kolapsu kriptovaluta pridoneo je i kolaps tzv. stabilne kriptovalute TerraUSD. Ona je vezana za dolar, koji bi trebalo da osigura stabilnost kriptovalutama i sigurnost ulagačima. Međutim, ova kovanica je tzv. algoritamski stabilni blok, koji je umesto dolarskih rezervi opremljen automatskim stabilizacijskim mehanizmom. Tako je u sredu izgubio 30 odsto vrednosti i ukupno je iznosio trećinu dolara, a Luna, kriptovaluta za koju je bio vezan, izgubila je kao čak 99 odsto.

Vlasnik blokčejna Terra, na kojem rade Luna i TerraUSD, takođe je kao rezervu imao bitcoine vredne milijarde dolara, za koje se nagađa da ih je prodao i snizio im vrednost, u pokušaju da zadrži vrednost svog novčića.

Kolaps Terre izazvao je lančanu reakciju pa je i najveći stabilcoin tether „skinuo“ s dolara i njegova vrednost pala je s jedan na 0,95 dolara. Tome je pridoneo i strah investitora da iza tethera nema dovoljno rezervi dolara u slučaju napada panike investitora.

Izvor: SEEbiz

 

Tags
Back to top button