Raste broj zombi firmi u svetu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Raste broj zombi firmi u svetu

“Postoji “veliki rizik” da kompanije za nekretnine podnesu zahtev za stečaj, kada kamatne stope porastu”, kaže partner konsultantske firme “Kearney”, Nils Kulvajn.

Naime, FED je najavio povećanje od proleća tekuće godine.

Kulvajn je istakao za CNBC da je i globalna finansijska kriza 2008. godine počela “balonom” cena nekretnina i stanova i neplaćanjem hipoteka u SAD.

“Ono što sada ponovo vidimo, 13 godina kasnije, jeste da sektor nekretnina opet ima najveći udeo u tzv. zombi firmama”, rekao je dalje.

Prema definiciji OECD-a, zombi kompanije su one koje postoje najmanje 10 godina i imaju stalne probleme sa plaćanjem kamata, prenosi Blic.

Manje eksterne promene, kao što su porast kamatnih stopa ili pogoršanje ekonomskog okruženja, mogu takve kompanije da dovedu u opasnost od nelikvidnosti ili da dovedu do “nagle implozije”, navodi se u “Kearney” izveštaju za 2021, koji je ispitao 67.000 kompanija koje kotiraju na berzi iz 154 industrije i 152 zemlje.

Volstrit predviđa višestruko povećanje kamatnih stopa od strane FED-a ove godine, čime će “labava” monetarna politika u SAD biti okončana. Na pitanje da li bi tržište nekretnina moglo da se suoči sa krizom kada kamatne stope porastu, Kulvajn odgovara da “apsolutno postoji ta mogućnost”.

Broj zombi firmi bi tako mogao da se poveća, s obzirom na to da je inflacija visoka i da se predviđa rast kamatnih stopa. Ako se kamatne stope udvostruče, broj zombi firmi bi mogao da se poveća za skoro 40%, dodao je ovaj stručnjak.

“Industrija nekretnina je daleko najviše zombifikovana”, navodi se u izveštaju. Oko 5% kompanija u drugim sektorima je klasifikovano kao zombi, ali je ta cifra bila 7,4% u industriji nekretnina. Procenat zombi konglomerata nekretnina i razvojnih firmi je još veći, rekao je Kulvajn.

“Jasno je da će pandemija, koja je u toku, i ekonomski rezultati pandemije još više pogoditi sektor nekretnina”, zaključuje, dodajući da “ne veruje da je najgore za industriju prošlo”.

Automobilski sektor je, takođe, verovatno zabeležio porast zombi kompanija u 2021, s obzirom na krizu poluprovodnika i poremećaje u lancima snabdevanja. U širem smislu, “Kearney” izveštaj je otkrio da se broj navedenih zombi firmi skoro utrostručio sa oko 600 u 2010. na skoro 1.800 u 2020.

Podsećamo i na izveštaj HNB u situaciji u našem komšiluku, još sredinom 2021. godine: “Sa sve dužim trajanjem pandemije i fiskalnih podsticaja, ujedno raste i rizik zombifikacije korporativnog sektora”, navela je banka tada.

Tags
Back to top button