Erdogan doneo ekonomske mere – turska lira ojačala – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Erdogan doneo ekonomske mere – turska lira ojačala

Turska lira je zaključila trgovinsku sesiju u ponedeljak s rastom od preko 20 odsto nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio niz mera za koje kaže da će građanima ublažiti udar od oslabljene nacionalne valute, obećavši istovremeno da će nastaviti s politikom niskih kamata.

Lira, koja je tokom dana pala za više od 10 posto na 18,4 lire za dolar, odreagovala je na Erdoganovu najavu skokom od 25 procenata na dnevnom nivou, na 13,15 lira za dolar. To je najveći raspon dnevne promene kursa tokom jednog trgovačkog dana do sada, napominje Rojters i podseća da je od početka godine do sada, lira izgubila 45 posto vrednosti.

Posle Erdoganovog predstavljanja mera, na berzi je prodato otprilike milijardu dolara, rekao je predsednik Udruženja turskih banaka.

U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je rekao da „od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da menja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju“.

Erdogan je pozvao sve koji imaju novac i pristup finansijama da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.

Agencija „Blumberg“ izveštava da je Erdogan rekao da će vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirama ako pad lire prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.

„Turska nema ni nameru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa“, zaključio je Erdogan.

Mere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromesečne turbulencije nacionalne valute, preneo je Tanjug.

Tags
Back to top button