Tesla će primati dogecoin kao sredstvo plaćanja – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Tesla će primati dogecoin kao sredstvo plaćanja

Kriptovaluta dogecoin, inspirisana mimovima, naglo je porasla za čak 23 posto u utorak nakon što je Elon Mask rekao da će Tesla prihvatiti dogecoin kao plaćanje za deo svoje robe.

“Tesla će omogućiti da se neka roba može kupiti Dogeom i vidjeti kako ide”, rekao je Mask.

Mask je često govorio o dogecoinu, nazivajući ga svojim omiljenim digitalnim novčićem i spominjući ga u pojavljivanju na NBC-jevom “Saturday Night Live”.

Dogecoin su u početku kao šalu započeli njegovi kreatori Billy Markus i Jackson Palmer 2013. Svoj znak preuzima od japanskog psa shiba inu, koji je inspirisao originalni “doge” meme.

Dogecoin je bio vredan samo delić penija na početku godine ali je porastao do rekordno visoke cene iznad 74 centa u maju.

Od tada je naglo pao – sa samo 20 centi, za više od 70 posto u odnosu na najvišu vrednost svih vremena.

Neki kripto investitori kažu da je dogecoin fenomen sličan “meme deonicama” poput GameStopa i AMC-a i da ga ne treba shvaćati ozbiljno.

“Zapravo nisam uveren… da je dogecoin dobar za kripto tržište”, rekao je Brad Garlinghouse, izvršni direktor kripto firme Ripple, za CNBC prošlog meseca, prenosi Biznisinfo.ba.

Dogecoin je nedavno dobio suparnika u shiba inu, meme tokenu koji se smatra “ubicom dogecoina”. Shiba inu je trenutno 13. najveći novčić po tržišnoj vrednosti, nakon što je u jednom trenutku nakratko nadmašio dogecoin.

Tags
Back to top button