Slovenija izdala prvu održivu obveznicu vrednu milijardu evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Slovenija izdala prvu održivu obveznicu vrednu milijardu evra

Slovenija je uspešno izdala prvu održivu obveznicu u kojoj su sredstva iz emisije namenjena finansiranju isključivo održivih projekata. Dospeće je 10 godina, a prinos do dospeća 0,170 posto.

Kako kažu u Ministarstvu finansija, reč je o prelomnoj transakciji. Slovenija je prva izdala održivu obveznicu među zemljama Srednje i Istočne Evrope, a druga među državama članicama EU, izvestila je RTV Slovenije

Prilivi od izdatih održivih obveznica koriste se za finansiranje ekoloških i socijalnih projekata te promovisanje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i / ili održivih obveznica. Inače, to je finansijski instrument koji je isti kao i ostale državne obveznice.

Uspešna transakcija, u kojoj je potražnja premašila 8,4 milijarde evra, dokaz je snažnog poverenja institucionalnih ulagača u Sloveniju, posebno u njenu usmerenost prema prirodnoj sredini i socijalnoj tranziciji, dodalo je ministarstvo. Interes je pokazalo više od 210 investitora.

Obveznica s oznakom RS88 izdata je s kuponom od 0,125 posto uz razmak od sedam baznih bodova iznad srednjeg kursa. Prinos do dospeća je 0,170 posto.

(Indikator.ba)

Tags
Back to top button