Novi lokdaun ne bi izdržalo 95 odsto preduzeća u Crnoj Gori – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Novi lokdaun ne bi izdržalo 95 odsto preduzeća u Crnoj Gori

Novi lokadun ne bi moglo da izdrži 90 do 95 odsto crnogorskih predzeća, saopštio je predsednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović, na predstavljanju izvještaja UPCG ,,Odgovor na krizu kovid-19: izazovi, potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća”. Izveštaj sadrži rezultate novog istraživanja o uticaju pandemije na poslovanje preduzeća.

“Ovo istraživanje je pokazalo ranjivost crnogorske privrede koja ne bi mogla da izdrži novi lokdaun. To se odnosi pre svega na mala i srednja preduzeća i na preduzetnike. Manje više oko 90 – 95 odsto preduzeća ne bi moglo da izdrži novi lokdaun”, kazao je Mitrović.

On je naveo da je ekonomska aktivnost svedena na veoma nizak nivo i beleži pad, i naglasio da turistička sezona mora biti znatno bolja nego lani.

“Ukoliko rezulati turističke sezone ne budu najmanje 70 odsto u porastu to će biti situacija koja će dodatno zabrinjavati i može se očekivati i ozbiljniji i veći broj otkaza zaposlenima”, upozorio je Mitrović.

Prema njegovim rečima istraživanje je pokazalo da su predzeća na neki način opstala i da će moći da se drže još nekoliko meseci.

“Ukoliko Vlada ne uspe da sa većim intezitetom pomogne preduzeća, ona će biti prinuđena ili da se zatvaraju ili da iz nužde zatvaraju radna mesta. To je nešto što je već viđeno i mi smo i u dosadašnjim istraživanjima upozoravali na ovaj trend, ali nažalost nismo se baš najbolje čuli. I prošla i ova Vlada su se zaista trudile i radile verovatno najviše što su mogle da uradi ali to nije bilo dovoljno i to se pokazalo kao činjenica”, kazao je Mitrović.

On je ukazao da je privrednicima i dalje jako otežan pristup kreditima.

“Kreditna podrška će biti neophodna, a bankari koji su članovi UPCG kao bankarsko udruženje, često pominju da imaju problem sa Centralnom bankom. Dakle to je jedan od niza problema koje treba rešavati, ali mi se čini da je to jedno čvorište koje treba hitno rešavati kako bi predzeća mogla dobiti ne samo pomoć od Vlade već ukupno od čitavog sistema”, rekao je Mitrović.

Istraživanje je pokazalo da 90 odsto preduzeća beleži pad prihoda u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2019. godine.

Tek mali udeo preduzeća od devet odsto navodi da nije došlo do promena, dok je dodatnih dva odsto prijavilo rast prihoda. Prosečni pad prihoda za sva anketirana predzeća iznosio je 47 odsto.

Čak 78 odsto preduzeća je ocenilo da će im trebati dodatne mere ekonomske podrške kako bi obezbedili održivost poslovanja tokom krize.

Tags
Back to top button