S&P potvrdio Triglav grupi bonitetnu ocenu “A” – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

S&P potvrdio Triglav grupi bonitetnu ocenu “A”

Bonitetna agencija S&P Global Ratings nakon redovnog godišnjeg pregleda je Grupi Triglav potvrdila dugoročnu kreditnu ocenu boniteta i bonitetnu ocenu finansijske snage “A” sa stabilnom srednjoročnom prognozom.

Visoka ocena odraz je stabilnog i profitabilnog poslovanja Grupe Triglav, njene solidne kapitalizacije, promišljene reosigurateljske zaštite i vodeće tržišne pozicije u Sloveniji i regiji. Bonitetna ocena “A” isključivo je ocena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakva povećanja koja bi bila posledica povezanosti Grupe sa državom.

S&P u svom izveštaju ocenjuje profil rizičnosti poslovanja Grupe Triglav kao solidan, a profil finansijskih rizika kao vrlo solidan. Navodi da Grupa sa svojom fokusiranošću na klijente i u trenutnim zahtevnim uslovima osigurava stabilno i profitabilno poslovanje u obe delatnosti, osiguranju i upravljanju imovinom. Vodeći tržišni položaj na slovenskom tržištu omogućuje joj primenu ekonomije obima, što nadopunjuje svojom razgranatom ponudom i prodajnom mrežom te upotrebom snažne robne marke. Profil rizičnosti Triglava je dobar, povezan je s konzervativnom investicionom politikom te stabilnom i učinkovitom reosiguravajućom zaštitom, a investicioni portfelj je kvalitetan i dobro diverzifikovan, većinom u evropodručju. S&P smatra da je navedeno u kombinaciji s discipliniranim preuzimanjem osiguravajućih rizika ključni temelj koji garantuje stabilnost poslovanja i položaja Grupe Triglav.

Stabilna srednjoročna prognoza bonitetne ocene odražava očekivanja S&P-a da će Grupa Triglav i u idućem, najmanje dvogodišnjem razdoblju uspešno održavati poslovnu strategiju s naglaskom na rastu i daljem diverzifikovanju poslovanja.

Agencija očekuje da će Grupa Triglav uprkos pandemiji i njenim uticajima očuvati dobro, stabilno poslovanje i visoku kapitalizaciju te da će i u iduće dve-tri godine ispunjavati kriterijume najmanje za ocenu “AA”.

Tags
Back to top button