Bitcoin dostigao vrednost od skoro 12.500 dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitcoin dostigao vrednost od skoro 12.500 dolara

Bitkoin, sve popularnija kriptovaluta, popeo se na nivo iznad 12.000 dolara, a trgovan je sa tačno 12.476,70 u ponedeljak/utorak, što je najviši nivo od jula 2019. godine.

Vrednost kriptovaluta je opala početkom pandemije, ali se brzo vratila na zadovoljavajući nivo, pa je tako bitkoin “probio” nekoliko ključnih “psiholoških prepreka” kod ulagača, budući da je bio stabilan ovog leta.

Do porasta je došlo zato što se ulagači, u specifičnom finansijskom okruženju, iz rizičnijih aktiva okreću ka sigurnim lukama, kao što su zlato, državne obveznice, u ovom slučaju i – bitkoin. Digitalna valuta je takođe podstaknuta padom realnih prinosa, pa su investitori prinuđeni da “zdrave” prinose potraže na drugom mestu. Stoga mnogi gomilaju zlato.

Podsetimo, prema Svetskom savetu za zlato, Nemci su u prvoj polovini ove godine kupili 83,5 tona zlata, čime su pretekli i Kineze.

Inače, od sada je moguće rezervisati i neke hotelske sobe plaćajući kriptovalutama, a prihvataju se bitcoin, ethereum, binance coin i još više od 25 digitalnih valuta. To je rezultat plana sklopljenog između agencije za putovanja Agoda i travala.com.

Tags
Back to top button