Ne zaustavlja se pad turske lire – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Ne zaustavlja se pad turske lire

Turska turska lira je u padu od početka godine, a nedavno je dostigla najslabiji nivo ikad u odnosu na dolar. Analitičari sugerišu da postoje rizici za dalji pad.

Samo dve godine nakon poslednje valutne krize, lira je u četvrtak bila na kursu od više od 7,31 za dolar, s tim što je američka valuta ojačala za više od 23 odsto u odnosu na tursku od početka godine.

Ključni razlog slabosti turske valute su nekonvencionalni potezi monetarne i fiskalne politike Ankare i smanjena nezavisnost njene centralne banke (TCMB), piše američki CNBC.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan otpustio je bivšeg guvernera Murata Cetinkaya prošlog jula u sporu oko visokih kamatnih stopa, podstaknuvši agresivan ciklus ublažavanja stopa sa 24 odsto na 8,25 odsto u prošloj godini.

Vlada je dugo intervenisala na stabilizaciji valute, ali sada se suočava s vanjskim jazom u finansiranju, ograničenim rezervama, pogoršavajućim izgledima inflacije i rastućim deviznim depozitima na lokalnom nivou, za koje se očekuje da će izvršiti dalji pritisak na pad vrednosti valute.

Goldman Sachs je povećao svoje tromesečne izglede za odnos dolara i lire na 7,75, ali su naveli da će srednjoročni i dugoročni smer zavisiti o politikama.

“Osim toga, iako je TCMB preduzeo neke mere za pooštravanje likvidnosti, ne dolazi do prilagodbe negativne realne stope politike, što povećava rizik da bi kreatori politika mogli pričekati dok se pritisak na liru poveća, pre no što povećaju stope”, rekao je u belešci Goldmanov šef deviznih poslova Kamakshya Trivedi.

Tags
Back to top button