Država pomaže Sberbank: Otpis dve milijarde dolara podređenog zajma – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Država pomaže Sberbank: Otpis dve milijarde dolara podređenog zajma

Ruskoj Sberbank možda će biti dozvoljeno da otpiše 150 milijardi rubalja (dve milijarde dolara) podređenog kredita od centralne banke, kao deo državne podrške najvećoj banci tokom krize COVID-19.

Tri izvora su, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekla za Rojters da se ministarstvo finansija složilo da zajam, koji je dogovoren pre desetak godina, može biti nadograđen kako bi povećao kapital Sberbanke i mogao biti čak otpisan.

U izjavi datoj Rojtersu, Sberbank je potvrdila da bi 150 milijardi rubalja moglo biti uključeno u kapital prvog reda i da bi moglo biti otpisano pod određenim uslovima.

Nadogradnja bi povećala fleksibilnost Sberbanke da apsorbuje potencijalne gubitke nakon više od dva meseca “lockdowna” širom zemlje koji je ostavio mnoge Ruse i kompanije sa smanjenim ili nikakvim prihodima, rekli su izvori.

U aprilu je ministarstvo finansija od centralne banke kupilo 50-postotni udeo u Sberbank, što znači da ima pravo tražiti povrat 150 milijardi rubalja, što je deo većeg podređenog zajma koji je centralna banka dala za Sberbank u razdoblju finansijske krize 2008-09.godine.

Prema shemi, zajam se mora premestiti iz manje sigurnog Tier 2 u Sberbankov Tier 1 kapital, obezbeđenje neophodno za omogućavanje banci da apsorbuje loše kredite i nastavi da kreditira.

Pod uslovom da vlada i centralna banka nemaju prigovora, Sberbank može čak otpisati zajam, kazali su izvori, što zamenjuje svaku potencijalnu potrebu za direktnom državnom injekcijom u gotovini kako bi se podržala banka. U suprotnom, zajam dospeva na naplatu nakon 2060. godine.

Centralna banka je odbila da da komentar, a ministarstvo finansija nije odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar.

Tags
Back to top button