EU kapitalnim olakšicama za banke oslobađa 450 milijardi evra dodatnih kredita – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU kapitalnim olakšicama za banke oslobađa 450 milijardi evra dodatnih kredita

Evropska komisija pripremila je novi paket privremenih “brzih popravki” nudeći kapitalne olakšice koje bi podržale dodatno pozajmljivanje u iznosu do 450 milijardi evra kompanijama koje se bore sa dubokom recesijom.

“Tokom prošle krize morali smo podupreti banke, ovaj put pomažemo bankama da podupiru domaćinstva i kompanije”, izjavio je na konferenciji za novinare šef EU za finansijske usluge Valdis Dombrovskis, prenosi Indikator.ba

Ublažavanje kapitalnih i računovodstvenih pravila biće privremeno, a države članice i Evropski parlament paket pomoći trebali bi odobriti najkasnije do juna kako bi imao puni učinak, rekao je Dommrovskis.

Izvršna tela EU podržala su preporuke regulatora da se banke trebaju suzdržati od isplate dividendi ili otkupa deonica u trenutku kada dobijaju kapitalne olakšice.

Paket mera nudi fleksibilnost u načinu izračuna rezervisanja i odgađanje njihovog mogućeg napada na kapitalni tampon banke kako bi se izbeglo da se pozajmica pretvori u poteškoću zbog povećanja loših zajmova uzrokovanih pandemijom.

Kašnjenja sa otplatama ne bi trebala automatski da dovedu do oštrijeg računovodstvenog postupanja sa tim kreditima, navodi Komisija.

EU procenjuje je da bi se banke iz evrozone mogle suočiti sa dodatnih 100 milijardi evra rezervisanja za zajmove u 2020. godini, ali kapitalna olakšica utvrđena u utorak znači da će još uvek moći podržati dodatno kreditiranje u vrednosti do 450 milijardi evra.

Evropska komisija je takođe predložila da se bankama omogući veća sloboda u načinu izračunavanja kapitalne mere poznate kao “leverage”.

Tags
Back to top button