Mali: Cilj ekonomskih mera je da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Mali: Cilj ekonomskih mera je da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize

“Cilj ekonomskih mera za sprečavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa je da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize”, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On ja u Jutarnjem dnevniku RTS naglasio dva osnovna cilja ekonomskih mera: očuvanje radnih mesta i pomoć najteže ugroženom delu privrede – malim i srednjim preduzećima i zanatlijama u svim sektorima. Mali je rekao da će isplatom po tri minimalca koje je država najavila biti obuhvaćeno više od 900.000 radnih mesta.

On je naglasio da će novac za isplatu minimalnih zarada moći da dobiju samo preduzeća koja uđu u program i obavežu se da neće otpustiti više od 10 odsto zaposlenih.

“Novac za isplatu minimalca država će uplaćivati malim i srednjim preduzećima na posebne račune koji će biti pod kontrolom da bi se izbegle zloupotrebe”, naglasio je Mali. Podsećajući da je reč o merama za koje je namenjeno 5,1 milijardu evra, Mali je istakao da je to oko 50 odsto državnog budžeta, odnosno oko 11 odsto brutonacionalnog dohotka i da je to Srbija mogla da uradi jer ima stabilne finansije.

Tags
Back to top button